Ελλάδα|27.08.2019 15:47

Ραχμάν Λούμι: Πρώτος σε όλα, τώρα και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Μαρία Ριτζαλέου

Από μικρός μετρούσε με τον χάρακα τις διαστάσεις του σπιτιού του και τις αποτύπωνε στο χαρτί. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο αρίστευε στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρίας κι έτσι μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ο Ραχμάν Λούμι, πέρασε πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο αλβανικής καταγωγής μαθητής, που μένει με την οικογένειά του στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, αγαπά τα μαθηματικά, την φυσική και την χημεία και μπορεί να λύνει τις πιο δύσκολες ασκήσεις.

Έγραψε 20 στη φυσική και στα μαθηματικά, 18,7 στη χημεία και 14,5 στην Νεοελληνική Λογοτεχνία και παρότι τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτούσε με υποτροφία τις δύο τελευταίες χρονιές του έδωσαν να συμπληρώσει αιτήσεις για να εισαχθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο Ραχμάν αποφάσισε να σπουδάσει στην Ελλάδα.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν δύσκολο για τους γονείς μου να με στείλουν έξω. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ καλή Πολυτεχνική Σχολή, με υψηλό επίπεδο και χαίρομαι πολύ που θα ξεκινήσω τις σπουδές μου εδώ», λέει στο ethnos.gr.

Από την Β΄ γυμνασίου όταν ξεκίνησε να παίρνει μέρος στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, σάρωνε το ένα μετά το άλλο τα βραβεία. Ήταν πάντα στην πρώτη τριάδα και καμάρωνε.

Στόχος του τα δύο τελευταία χρόνια, να περάσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, γιατί του αρέσει να λύνει δύσκολα κατασκευαστικά προβλήματα. Δεν φανταζόταν όμως ότι θα περάσει πρώτος και αυτό τον κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο για τον εαυτό του.

Η οικογένεια Λούμι βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Ο πατέρας του εργάζεται ως οικοδόμος, ενώ η μητέρα του φροντίζει το σπίτι και τα δύο μικρότερα αδέρφια του, ηλικίας 14 χρόνων και 9 μηνών.

«Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά πιστεύω πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην έχεις άγχος. Εγώ ήξερα πως είχα τις βάσεις και μπορούσα να ανταπεξέλθω στα θέματα. Ακόμη και την παραμονή των εξετάσεων σε κάθε μάθημα, όταν έκλεινα τα βιβλία, έλεγα πως θα πάω καλά, γιατί έχω μελετήσει», δηλώνει στο ethnos.gr.

Κι επειδή ήταν καλός μαθητής και δεν είχε κενά να συμπληρώσει στο διάβασμα, ο Ραχμάν Λούμι δεν εγκατέλειψε τις προπονήσεις στις πολεμικές τέχνες, ούτε στερήθηκε τους φίλους του.

Τώρα, ανυπομονεί να βρει ένα μικρό σπίτι στη Θεσσαλονίκη, να εγκατασταθεί σε αυτό και να περάσει την πόρτα της Πολυτεχνικής Σχολής.

αριστούχοςΧαλκιδικήΠολυτεχνική Σχολή