Ελλάδα|27.08.2019 19:37

Κ. Χατζηδάκης: Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια

Μαρία Λιλιοπούλου

Άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και παροχής αποζημιώσεων για τους ρητινοπαραγωγούς της περιοχής προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές της Εύβοιας κάνοντας στάσεις στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη προχωρεί η αποτύπωση της περιοχής μέσω του συστήματος Copernicus, οι ρυθμίσεις για την υλοτομία, οι διατάξεις για την απαγόρευση της θήρας και όλες οι προβλεπόμενες δράσεις: «Πρέπει όμως να προχωρήσουν και μέτρα που δεν είναι καμία φορά αυτονόητα όπως η αποζημίωση των ρητινοσυλλεκτών και κυρίως τα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε στο κονδύλι ύψους 75.000 ευρώ, το οποίο είχε προβλεφθεί πέρυσι για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή αλλά τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ: «Διαπίστωσα με λύπη ότι για την περσινή πυρκαγιά, στην ίδια περιοχή, προβλέπονταν 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία επί ένα χρόνο δεν έχουν εκταμιευθεί. Επομένως, ξεκινώντας από αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα στα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκοντας τους αναγκαίους κωδικούς- και υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις ως προς αυτό- αλλά και εξασφαλίζοντας και τον αναγκαίο συντονισμό» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης. Προσέθεσε ότι το συντονισμό να αναλάβει η Γενική Διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας «για να μην υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι που να δείχνουν ο ένας τον άλλο με το δάχτυλο», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι από τη φωτιά έγινε στάχτη ένα από τα σπάνια ελληνικά δάση με την αποτεφρωμένη έκταση να φτάνει τα 23.475 στρέμματα, στα οποία υπήρχε κυρίως χαλέπια πεύκη και θάμνοι. Η έκταση που αποτεφρώθηκε φέτος ήρθε να προστεθεί στα 5.663 στρέμματα που είχαν καεί στην πυρκαγιά του 2018.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, ενώ για την κατάσταση στις πληγείσες εκτάσεις ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φανή Σπανό, το δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, τους βουλευτές Ευβοίας Σίμο Κεδίκογλου, Θανάση Ζεμπίλη, Σπύρο Πνευματικό, τους αρμόδιους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας και κατοίκους της περιοχής.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς στην Εύβοια
ΕύβοιαΚωστής Χατζηδάκηςυπουργείο Περιβάλλοντοςφωτιά Εύβοια