Ελλάδα|28.08.2019 19:42

«Τεντώνει το σχοινί» η Άγκυρα στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις με οπλισμένα F-16

Newsroom

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ζήσου Μούσιου για το OPEN TV, τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά καθώς και αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα: 

  • Στις 13:30 ζευγάρι μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά. 
  • Στις 15:14 άλλο ένα ζευγάρι πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και τη Χίο. 

Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας να κλιμακώσει φάνηκε και από τις 19 αερομαχίες που έγιναν ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους πιλότους -κυρίως την Τρίτη- ανάμεσα σε Καστελόριζο και Ρόδο. Οι Τούρκοι έστειλαν συνολικά 20 F-16, τα 14 από αυτά οπλισμένα ενώ παραβίασαν 55 φορές το ελληνικό FIR. 

Μιλώντας στο OPEN TV ο πτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ανέφερε: «Η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ότι η κυριαρχία στο Αγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου δεδομένη ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την Κύπρο». Το ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμά πως η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας που για ακόμη μία φορά απάντησε άμεσα και δυναμικά στις προκλήσεις.

«Καταδεικνύω για μία ακόμη φορά τις προθέσεις της Τουρκίας να καταγράψει τις αντοχές μας, την ανοχή μας, τον χρόνο αντίδρασής μας, την τακτική μας αλλά και μέχρι πού είμαστε ικανοί να φτάσουμε», σημειώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Υφαντής.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του OPEN

Τουρκίατουρκικές παραβιάσειςυπουργείο Εθνικής Άμυνας