Ελλάδα|29.08.2019 14:42

Θεσσαλονίκη: Σαφάρι της ΕΛΑΣ για την πάταξη της εγκληματικότητας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εμφανώς βελτιωμένη είναι τις τελευταίες μέρες η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στις περιοχές που αναπτύσσεται παραβατική συμπεριφορά, μετά τις συχνές επιχειρήσεις της αστυνομίας ολόκληρο το 24ωρο. 

Στην περιοχή της Ροτόντας, της Καμάρας, γύρω από την Πανεπιστημιούπολη, στην πλατεία Ναυαρίνου, στον άξονα της Αριστοτέλους, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό, σημεία όπου κυρίως αραβόφωνοι αλλοδαποί διακινούν ναρκωτικά, κλέβουν πολίτες και ανοίγουν καυγάδες μεταξύ τους, με χρήση μαχαιριών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων, σκορπώντας τον τρόμο σε μόνιμους κατοίκους, καταστηματάρχες και περαστικούς, τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση είναι εμφανώς πιο ήρεμη, χωρίς, ωστόσο, τα προβλήματα να έχουν εξαλειφθεί.

«Και το προηγούμενο διάστημα έρχονταν σχεδόν κάθε μέρα αστυνομικοί με μοτοσικλέτες, ωστόσο, τα μέτρα δεν είχαν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Κυρίως έλεγχαν αν οι αλλοδαποί είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα και σπάνια προχωρούσαν σε συλλήψεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι παραβατικοί να αποθρασυνθούν και να μην… ιδρώνει το αυτί τους στην παρουσία της αστυνομίας.

Πλέον οι αστυνομικές επιχειρήσεις είναι πολυπληθείς, ψάχνουν εξονυχιστικά διάφορα άτομα, αλλά και τους χώρους και βλέπουμε να γίνονται συλλήψεις. Έξω από το μαγαζί είχα σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο δεκάδες άτομα με παραβατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα οι πελάτες να φοβούνται να πλησιάσουν. Πλέον η κατάσταση έχει συμμαζευτεί σε κάποιο βαθμό και ελπίζουμε η περιοχή να καθαρίσει το επόμενο διάστημα», λέει στο ethnos.gr ο Θανάσης Π., ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στην περιοχή της Καμάρας.

Όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της Ροτόντας και της Καμάρας στο ethnos.gr χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν σε πολύ κεντρικό σημείο σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, στο οποίο βγήκαν και μαχαίρια. Μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίστηκαν τζιπάκια με άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και περισσότερες από δέκα μοτοσικλέτες με δύο αστυνομικούς η κάθε μία. Έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε δεκάδες άτομα και αρκετοί συνελήφθησαν. Σχεδόν δύο ώρες μετά το συμβάν πάλι εμφανίστηκε στο σημείο πολυπληθής αστυνομική δύναμη, η οποία προχώρησε σε νέους ελέγχους και συλλήψεις.

Δεκάδες συλλήψεις

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις παραβατικών τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπειτα από εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας. Την περασμένη Τρίτη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 33 άτομα για κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και αλλοδαποί που δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 53 άτομα, κυρίως επειδή δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα. Στην περιοχή του σταθμού συγκεντρώνονται κάθε μέρα δεκάδες παραβατικοί, κυρίως αλλοδαποί, με αποτέλεσμα οι καυγάδες και η χρήση βίας να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.  

ΡοτόνταΕΛΑΣαλλοδαποί