Ελλάδα|29.08.2019 17:44

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για παράνομα ασθενοφόρα

Newsroom

Με ιδιαιτέρως υψηλό τίμημα είναι αναγκασμένοι οι ασθενείς να μεταφέρονται στο σπίτι τους όταν λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο, καθώς το ΕΚΑΒ αδυνατεί, λόγω φόρτου εργασίας, να τους εξυπηρετήσει, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι η ναύλωση ενός «Λευκού Ταξί» για μια απλή μεταφορά ασθενούς από το νοσοκομείο στο σπίτι του, μπορεί να αγγίξει τα 100 ευρώ, ενώ σε μακρινές αποστάσεις μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ καταγγέλλουν ότι παράνομα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, λευκά ταξί όπως ονομάζονται, κάνουν χρυσές δουλειές με τις μεταφορές ασθενών, καθώς εκμεταλλεύονται τον πόνο των ασθενών που δεν μπορούν να περιμένουν έως και τρεις ημέρες στο Νοσοκομείο μετά το εξιτήριο για να πάνε σπίτι τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, ο νόμος αναφέρει ρητά ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση μεταφορών ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο.

Ωστόσο, ιδιωτικές εταιρείες για να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις του νόμου εφηύραν πατέντα και ονόμασαν τα ασθενοφόρα «Λευκά Ταξί», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τα οποία είναι εφοδιασμένα με καροτσάκι και ασανσέρ για να ανεβάζουν τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν διαθέτουν φορείο για να μοιάζουν με ταξί. Έτσι, χειρουργημένοι ασθενείς, που πρέπει να βρίσκονται σε ακινησία και να μεταφερθούν στο σπίτι τους με φορείο, αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά το «Λευκό Ταξί» και μεταφέρονται σε καρότσι, με κίνδυνο υποτροπής των τραυμάτων που φέρουν, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. 

ασθενοφόροΠΟΕΔΗΝκαταγγελία