Ελλάδα|29.08.2019 22:44

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Οι συνεπείς θα πληρώσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια - Παραδείγματα

Newsroom

Κυριακή... κοντή γιορτή. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η κυβέρνηση έχουν διαφορετική γνώμη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και δίνουν παραδείγματα στα οποία διαφέρουν οι αποκλίσεις, ωστόσο, όλα θα φανούν όταν έρθουν στα νοικοκυριά τα πρώτα τιμολόγια με τις προσαυξήσεις. Από την 1η Σεπτεμβρίου έρχεται η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι όπως όλα δείχνουν, θα την... πληρώσουν οι συνεπείς, δηλαδή αυτοί που πληρώνουν στην ώρα τους.

Μιλώντας στο Open TV ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης ήταν ξεκάθαρος: «Μιλάμε για καθαρές αυξήσεις που θα ξεπεράσουν το 13,1% για τους συνεπείς καταναλωτές» ωστόσο, η κυβέρνηση τονίζει δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός, καθώς θα ισοσταθμιστεί από άλλες μειώσεις.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο με νυχτερινό ρεύμα 400 κιλοβατώρες κι έχει λογαριασμό στα 307,5€ λαμβάνε έκπτωση συνέπειας 10% ήτοι 19,6€, ενώ με την έκπτωση συνέπειας να πέφτει στο 5%, το αντίστοιχο ποσό πέφτει στα 10,1€, άρα μιλάμε για απώλεια 9,5€ το 4μηνο. Εκτός από την πολιτική θύελλα στις επιτροπές της Βουλής, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καθώς πρόκειται να περιοριστούν οι προνομιακές εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στους εργαζομένους της ΔΕΗ.

Παραδείγματα - Η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τα νέα μέτρα

Πριν από τις αυξήσεις ένα νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες/4μηνο πλήρωνε συνολικά 227€ με την έκπτωση συνέπειας στο 10%.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν ευσταθούν, καθώς με τα νέα δεδομένα και με έκπτωση συνέπειας στο 5%, το κόστος θα φτάνει στα 257,30€. Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει 30€ παραπάνω το τετράμηνο ή 7,5€ το μήνα.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, δόθηκε σχετικό παράδειγμα με νοικοκυριό το οποίο έχει κατανάλωση 2.100€ θα πληρώνει με την επιβάρυνση από τη μείωση έκπτωσης συνέπειας 373,9€, άρα θα έχει απώλεια 13,6€ το 4μηνο κι όχι 30€ που δίνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μείζον και οι αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου αναμένεται να κορυφωθούν στο επόμενο διάστημα.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗΔΕΗΚωστής Χατζηδάκης