Ελλάδα|03.09.2019 13:32

Επιστροφή του real estate - Στο «στόχαστρο» ακίνητα 30.000 – 60.000 €

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για επιστροφή στο προσκήνιο της αγοράς ακινήτων –έστω και με αργά βήματα ακόμα- κάνουν λόγο στο ethnos.gr φορείς της κτηματαγοράς. Όπως υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κινητικότητα, με τους αγοραστές να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για ακίνητα, η τιμή των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 30.000 – 60.000 ευρώ. Μάλιστα πλέον στην αγορά δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ακινήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Στη αύξηση της ζήτησης έχει συμβάλει κυρίως η πτώση των τιμών, ιδίως στα νεόδμητα ακίνητα, που κατασκευάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, τα οποία οι εργολάβοι πουλάνε με μειωμένες τιμές κατά 30% - 40%, προκειμένου να μην τους μείνουν σε λίγο καιρό οριστικά στα αζήτητα. Επίσης, στην αύξηση του αριθμού των αγοραπωλησιών το τελευταίο διάστημα συνέβαλαν η εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα, αλλά και η νομοθετημένη μείωση του ΕΝΦΙΑ.  Ιδίως για την Αθήνα, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά σε αυτό, στην άνοδο του αριθμού των αγοραπωλησιών από Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς συνέβαλε και η ζήτηση για Airbnb ακίνητα. Αγοράζονται κατοικίες σε χαμηλή τιμή, με τη σιγουριά ότι η απόσβεση θα γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση»

Για εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο στο ethnos.gr το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης. Τονίζει, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα είναι αυτήν την περίοδο να παρατηρείται «εξαιρετικά μεγάλη έλλειψη προσφοράς ακινήτων».

«Ιδίως τα ακίνητα με τιμή μεταξύ 30.000-60.000 ευρώ, που ζητούνται περισσότερο, έχουν ουσιαστικά εκλείψει από την αγορά. Όταν βγει κάτι στην αγορά από αυτά, αλλά και τα νεόδμητα εντός των πόλεων πωλούνται αμέσως, σχεδόν όπως την προ κρίσης εποχή. Ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές κοντά σε αυτό, όπου το Airbnb ‘’περπατάει’’ πάρα πολύ, υπάρχουν χιλιάδες ζητήσεις για αγορά», αναφέρει ο κ. Πασαλίδης.

«Μπορούμε να κάνουμε λόγο γα επιστροφή του real estate στο προσκήνιο, αφού η αύξηση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών είναι ορατή τον τελευταίο χρόνο. Κάποια στιγμή η κατάσταση θα γυρνούσε, αφού δεν μπορούσε να παραμείνει πάντοτε τόσο δύσκολη. Ζητούνται διαφόρων κατηγοριών ακίνητα, μικρά, μεγάλα, αλλά και εξοχικές κατοικίες, με τη ζήτηση να είναι πολύ μεγάλη κυρίως σε αυτά που πωλούνται προς 30.000 έως 60.000 ευρώ. Στην Αθήνα πολλές είναι οι αγορές οικοπέδων, αλλά και μεγάλων διαμερισμάτων, τα οποία πωλούνται με υψηλές τιμές σε εύρωστους αλλοδαπούς, προκειμένου να αποκτήσουν τη ΄΄χρυσή βίζα’’», λέει από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καρακάση – Μπάτζιου.

Νεόδμητα σε χαμηλές τιμές

Για νεόδμητα ακίνητα που πωλούνται σε τιμές κατά 30% - 40% χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες, με αποτέλεσμα να γίνονται –έστω και δειλά- αγοραπωλησίες  έκανε λόγο στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας, Γιάννης Παγώνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπορεί να έχουν περάσει οκτώ – δέκα χρόνια από τότε που χτίζονταν μαζικά νεόδμητα ακίνητα, ωστόσο, κάποιοι εργολάβοι ακόμα διαθέτουν στοκ, το οποίο θέλουν να μειώσουν, με αποτέλεσμα να βγάζουν προς πώληση καινούργια ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές.

«Υπάρχει ζήτηση νεόδμητων ακινήτων έστω και σε μικρό βαθμό. Οι συνάδελφοι πουλάνε ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές, για να μην τους μείνουν.  Πλέον η ψυχολογία στην κτηματαγορά έχει διαφοροποιηθεί κι έχει επιστρέψει μια κάποια αισιοδοξία. Σε αυτό βοήθησε η εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα, ωστόσο, το μέτρο που θα βοηθήσει την κτηματαγορά να ανακάμψει σημαντικά, θα είναι η κατάργηση του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία. Μόνο τότε θα βγουν τα λεφτά από σεντούκια και ντουλάπες και θα γίνονται μαζικά αγοραπωλησίες», τονίζει ο κ. Παγώνης.

ακίνηταεργολάβοιAirbnbμεσίτες