Ελλάδα|02.09.2019 18:09

Πρώτη φορά σχολείο: Οδηγός επιβίωσης για γονείς

Newsroom

Η καλοκαιρινή ανεμελιά φθάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, με μικρούς και μεγάλους να επιστρέφουν στα θρανία ή στα γραφεία τους. Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα βιώνεται με πιο έντονο τρόπο από τα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά που πάνε πρώτη φορά στο σχολείο. Η μετάβαση στη νέα και άγνωστη πραγματικότητα προκαλεί, πολύ συχνά, συναισθήματα άγχους στα μικρά παιδιά. Μην ανησυχείτε, όμως, καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε με το άγχος που νιώθουν.

  1. Μην προσθέτετε το δικό σας άγχος σε αυτό των παιδιών και επιπλέον, φροντίστε να μην εξωτερικεύετε τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα από τις σχολικές σας εμπειρίες. Είναι η δική τους νέα σχολική χρονιά και όχι η συνέχεια της δικής σας.
  2. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να μην αγνοείτε τις εκδηλώσεις άγχους, αλλά να δείχνετε ότι κατανοείτε τα συναισθήματα του παιδιού και να το ενθαρρύνετε να τα εκδηλώνει. Πείτε του ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται αρνητικά για ένα καινούριο και άγνωστο κεφάλαιο της ζωής του.
  3. Επικεντρωθείτε στα θετικά της νέας σχολικής ζωής και τονίστε όλα όσα μπορούν να το κάνουν να σκεφτεί αισιόδοξα, π.χ. νέοι φίλοι, νέα ενδιαφέροντα, σχολικές εκδηλώσεις, αθλήματα.
  4. Τη ψυχολογία του παιδιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, η επίσκεψη στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων. Θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους δασκάλους και να εξοικειωθεί με τον χώρο.
  5. Αποφύγετε να λέτε στο παιδί πόσο θα σας λείπει όταν θα είναι στο σχολείο, μιλήστε με ψυχραιμία για ό,τι το απασχολεί και αφήστε στην άκρη τις υπερβολικές εκδηλώσεις συναισθημάτων.
  6. Τις προηγούμενες ημέρες πριν τη «μεγάλη» ημέρα, φτιάξτε του τη διάθεση κάνοντας μαζί του ευχάριστες δραστηριότητες. Η θετική διάθεση πριν το σχολείο είναι πολύ σημαντική.
  7. Τέλος, το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάστε μαζί του τα ρούχα και την τσάντα του με ηρεμία και όχι άγχος, κάνοντας τη διαδικασία ευχάριστη.

Φροντίστε να μιλάτε με το παιδί, να το καθησυχάζετε τις πρώτες ημέρες της νέας του αυτής ζωής, να είστε δίπλα του όταν σας χρειάζεται και θα δείτε ότι όλα θα πάνε υπέροχα! Και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα οργανωθείτε, τόσο μεγαλύτερο άγχος θα γλυτώσετε! Με μία επίσκεψη στα καταστήματα Public μπορείτε να βρείτε όσα χρειάζεστε για τη νέα χρονιά ώστε να περιμένετε με ανυπομονησία το πρώτο κουδούνι.

Επιπλέον με αγορές σχολικών άνω των 50€, κερδίζετε 20% Επιστροφή σε προϊόντα τεχνολογίας ενώ αν προτιμάτε να ψωνίσετε από την άνεση του σπιτιού σας, με ένα κλικ στο public.gr θα βρείτε ένα μοναδικό και χρήσιμο wizard το οποίο απαντώντας σε 3 ερωτήσεις θα σας κατευθύνεις προς τα ιδανικά προϊόντα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την τάξη του παιδιού σας και φυσικά ανάλογα με το διαθέσιμο budget σας. Φέτος λοιπόν για όλα τα σχολικά εμπιστευτείτε το Public με διαφορά!

Publicσχολείοσχολικάσχολική χρονιά