Ελλάδα|03.09.2019 14:38

Δεύτερο «όχι» από το ΣτΕ στη Βασιλική Θάνου

Σοφία Σπίγγου

Την απόρριψη της αίτησης αναστολής που είχε υποβάλλει η Βασιλική Θάνου και τρία ακόμη πρώην στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους, αποφάσισε το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το τρίτο θερινό τμήμα διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, είπε «όχι» στις αιτήσεις αναστολών της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν χθες το βράδυ. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα  υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο  της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Σημειώνεται, ότι στις 22 Αυγούστου 2019 είχε απορριφθεί και η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση των 4 μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον τελευταίο λόγο έχει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου 2019 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων πρώην μελών.

Το σκεπτικό για το δεύτερο «όχι»

Οι Σύμβουλοι στο σκεπτικό τους εξηγούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη χορήγηση της αναστολής. Μάλιστα, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.

Επιτροπή ΑνταγωνισμούΒασιλική ΘάνουΣυμβούλιο της Επικρατείας