Ελλάδα|04.09.2019 17:57

Μόρια: Το χρονικό μιας προσχεδιασμένης έκρηξης με πρόσφυγες και μετανάστες (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πάνω από 750 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρους με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 224 παιδιών. Κι αυτοί μέσα σε μια προσφυγική πόλη με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων που συνωστίζονται σε μια δομή δυναμικότητας ως 3.000 ατόμων. Σε συνθήκες πραγματικής ασφυξίας στη Μόρια, με τις εντάσεις στην ημερήσια διάταξη και τις αφίξεις να συνεχίζονται καθημερινά, παρά την προσπάθεια αποσυμφόρησης, το σκηνικό είναι εύφλεκτο και αρκεί μια σπίθα για να προκληθεί έκρηξη.

Πριν από δέκα μέρες ήταν μια διαμάχη για ένα ηχείο που οδήγησε σε φονικό μεταξύ ανηλίκων. Το μεσημέρι της Τετάρτης τα επεισόδια που έγιναν ήταν η πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας φιλοξενούμενων, που αποφάσισε να βγει στα κάγκελα και να φωνάξει πως θέλει να φύγει από τη Μόρια. Μέσα σε λίγα λεπτά η ένταση γενικεύτηκε και πήρε χαρακτήρα μαζικής διαμαρτυρίας και οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια, με κίνδυνο να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μη διαχειρίσιμη. Οι πιο θερμόαιμοι άρχισαν να συμπλέκονται μεταξύ τους και να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκκένωσαν τη συγκεκριμένη πτέρυγα, διέταξαν την απομάκρυνση υπαλλήλων και εθελοντών, ενώ έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη.

Μεταξύ αυτών που χρειάστηκε να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας, ήταν και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, ο οποίος βρισκόταν στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και ήταν έτοιμος να εισέλθει σε αυτό, κάτι που αποτράπηκε.

Η ένταση με τους ανήλικους πρόσφυγες συνεχίζεται επί ώρες, με τους εκατοντάδες ανήλικους να έχουν βγει στην έξοδο του hot spot, να έχουν αποκλείσει το δρόμο και τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαδικασία διαλόγου και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθουν στους χώρους φιλοξενίας.

«Στη Μόρια υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία συνολικά 224 ασυνόδευτων ανήλικων: δύο χώροι των 80 ατόμων η κάθε μια και η safe zone των 64. Οι χώροι αυτοί είναι σήμερα υπερπλήρεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανήλικων ξεπερνά τους 750. Οι υπόλοιποι βρίσκονται είτε μέσα στη μεγάλη σκηνή των νέων αφίξεων, μαζί με ενήλικες, είτε σε άλλους χώρους του ΚΥΤ», ανέφερε στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, Θόδωρος Αλεξέλλης.

Το πρόσφατο φονικό και οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 25 Αυγούστου προκάλεσε σοκ η δολοφονική επίθεση ενός 15 Αφγανού με μαχαίρι σε δύο συνομήλικούς του στη δομή ασυνόδευτων, με τραγικό αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ένας και να τραυματιστούν οι άλλοι δύο, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες αυτοπτών, η συμπλοκή που οδήγησε στο φονικό ξεκίνησε από μια διαμάχη για το ποιος θα χρησιμοποιήσει ένα ηχείο bluetooth για την αναπαραγωγή μουσικής μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στη δέσμη των 7 αποφάσεων που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο ΚΥΣΕΑ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και αυτή που αφορά την άμεση μεταφορά 116 ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανένωση με τις οικογένειές τους που ζουν σ΄ αυτές, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Επίσης, δόθηκε η δέσμευση πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μετακινηθούν επιπλέον 250 ασυνόδευτα παιδιά σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Λεκλέρκ: 85.000 πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα

Επεισόδια σαν αυτά της Τετάρτης είναι λογικό να συμβούν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Μόρια, σημείωσε στο ethnos.gr η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου, η οποία συνόδευε τον αντιπρόσωπο της Οργάνωσης στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ κατά την επίσκεψή του στη Μόρια την ώρα που ξέσπασαν τα επεισόδια.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν επισκεφθεί μαζί το λεγόμενο olive grow, τον ελαιώνα που βρίσκεται έξω από τον περιφραγμένο χώρο του hot spot και φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν χωρούν μέσα στους ασφυκτικά γεμάτους χώρους της δομής, ενώ προηγουμένως ο κ.Λεκλέρκ έκανε παρέμβαση στη σύσκεψη για το προσφυγικό που συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο νέος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Όπως είπε, σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 25.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Επεσήμανε τις προκλήσεις που δημιουργεί ο αριθμός αυτός στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στη Λέσβο και στη Σάμο, ενώ ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες χώρες της Ε.Ε..

Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας σε θέματα υποδοχής, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, κι έκανε αναφορά στις δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στα προγράμματα μετεγκατάστασης, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στην ελάφρυνση της χώρας μας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι των νησιών που φιλοξενούν hot spots (Λέσβου, Χίου, Σάμου), οι οποίοι επίσης στο σύνολό τους είναι νεοεκλεγέντες, δήμαρχοι άλλων νησιών της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της αστυνομίας και του λιμενικού, της Ε.Ε. και αρμόδιων οργανισμών. Στην έναρξη της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε πως ήδη μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει στις ακτές της Λέσβου άλλοι 128 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ακολούθησαν τους 120 της Δευτέρας και τους 210 του Σαββατοκύριακου, και υποστήριξε πως η μεταφορά 1.416 ανθρώπων σε δομές της Βόρειας Ελλάδας θα αποδειχτεί ως μια «τρύπα στο νερό», αν δεν συνοδευτεί από μέτρα καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και γενναίες πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης των νησιών. Οι δήμαρχοι ζητούν την αναλογική κατανομή των προσφύγων – μεταναστών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής χώρας.

Λέσβοςπρόσφυγεςασυνόδευτοι ανήλικοιΜόριαεπεισόδια