Ελλάδα|05.09.2019 14:21

Στα χαρακώματα ΣΑΤΑ - υπουργείο Μεταφορών για τη μείωση της εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό

Μαρία Λιλιοπούλου

Στο μισό μειώνεται το τίμημα για την εκμίσθωση Ε.Ι.Χ με οδηγό, σύμφωνα με απόφασή του υπουργείου Μεταφορών, η οποία φαίνεται ότι σηματοδοτεί και το τέλος της περιόδου ηρεμίας μεταξύ του κλάδου των ταξί και της ηγεσίας του υπουργείου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου κάνουν λόγο για «δώρο» της κυβέρνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση ως μέσο «νομιμοποίησης του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με την απόφαση, «το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται, με οδηγό, ολικώς μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριών ωρών ορίζεται στα 90 ευρώ. Αντιστοίχως, το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών, ορίζεται στα 40 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το ελάχιστο τίμημα για σύμβαση τριών ωρών ήταν 180 ευρώ και για σύμβαση ελάχιστης διάρκειας 30 λεπτών ήταν 80 ευρώ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να μην προκαλεί δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, στερεί όμως σημαντικά έσοδα από την Πολιτεία, η οποία τα χαρίζει στις τουριστικές επιχειρήσεις» επισημαίνει ο ΣΑΤΑ. Τονίζει επίσης πως «με το καλημέρα η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ ενός κλάδου που λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους ασυδοσίας και παραβατικότητας. Κι αυτή την ασυδοσία η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν την τιμωρεί, την επιδοτεί κιόλας».

Οι αυτοκινητιστές ταξί σημειώνουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση αφαιρείται ποιοτικό έργο από τον κλάδο των ταξί και νομιμοποιείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός των Ε.Ι.Χ έναντι των ταξί κατά παράβαση όλων των Κοινοτικών Οδηγιών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Το ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με την Ομοσπονδία Ταξί αποδεικνύει και την σκοπιμότητα της. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί των τουριστικών φορέων» καταλήγουν.

ΣΑΤΑυπουργείο ΜεταφορώνΙ.Χ.