Ελλάδα|04.09.2019 23:44

«Πνίγεται» από τους πρόσφυγες η Μόρια - Καθημερινά άγρια επεισόδια (vids)

Newsroom

Το Open TV φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο - ντοκουμέντο με την κατάσταση χάους που επικρατεί στη Μόρια. Συγκεκριμένα, στις αποκλειστικές εικόνες του Open TV φαίνεται μία ομάδα ανηλίκων να καταστρέφει ό,τι βρίσκεται στο διάβα της μέσα στο κέντρο ταυτοποίησης. Μάλιστα, η αρχή έγινε από τις τέντες που είχαν στηθεί για να γίνει η καταγραφή τους.

Οι αστυνομικοί, έπειτα από την περιορισμένη χρήση χημικών, προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με την ένταση να μεταφέρεται και εκτός της συγκεκριμένης περιοχής. Ο δρόμος έκλεισε για τους οδηγούς για λόγους ασφαλείας, ενώ πολλοί φόρεσαν μάσκες, υπό τον φόβο συνέχισης των επεισοδίων, και άλλοι έδειξαν στην κάμερα τραύματα στο σώμα τους. 

Οι σημερινές συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι που ζητούσαν άσυλο εξεγέρθηκαν, με αίτημα τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη του Open TV, Αλέξανδρο Καλαφάτη, τα επεισόδια ξέσπασαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του καταυλισμού όπου βρίσκονταν πολλές γυναίκες με παιδιά.

«Είδα Αφγανούς να κάνουν επεισόδια. Είχαν πάρει πέτρες και τους έριχναν. Αστυνομικοί έριξαν χημικά και γι' αυτό όλος ο κόσμος βγήκε έξω τρέχοντας», αναφέρει μετανάστης στην κάμερα του Open TV. «Η αστυνομία έσπευσε να επιβάλει την τάξη και μετά έριξε χημικά που μύριζαν άσχημα»,, λέει άλλος ένας μετανάστης. Σημειώνεται πως την ώρα των επεισοδίων έκανε αυτοψία στον χώρο ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, ο οποίος απομακρύνθηκε από το σημείο για λόγους ασφαλείας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση στη Μόρια

Την ίδια ώρα στη Σκάλα Συκαμνιάς σκάφη της Frontex διέσωσαν για άλλη μία μέρα πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια. Όλοι μετά τις πρώτες βοήθειες παίρνουν τον δρόμο για τη Μόρια. Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν 200 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, στη Μόρια αυτές τις μέρες βρίσκονται περίπου 10.000 μετανάστες, την ώρα που οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου καταυλισμού είναι για 3.000 άτομα. Παράλληλα, στη Μόρια διαμένουν 700 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας

Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, σχεδιάζει να αποσυμφορηθεί η Μόρια με τη μεταφορά 1.000 μεταναστών στην ενδοχώρα. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται για αποσυμφόρηση. Παράλληλα, οι δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό. 

Δείτε το βίντεο του Open TV

Πάντω, ιδιαίτερα πλουσιοπάροχες είναι οι συμβάσεις με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των προμηθευτών συσσιτίων, το οποίο και έχει αναλάβει τη σίτιση των καταυλισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το protagon.gr,, η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό έχει προκαλέσει και την παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού καταπολέμησης απάτης (OLAF), καθώς έχουν διατεθεί περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ.

μετανάστεςΜόριαπροσφυγικόμεταναστευτικόπρόσφυγες