Ελλάδα|06.09.2019 13:40

Η «Βίλα Όλγα», το αρχοντικό-φάντασμα της Θεσσαλονίκης άλλαξε «χέρια»

Newsroom

Αλλαξε χέρια η «Βίλα Όλγα», το αρχοντικό «φάντασμα» με την περίτεχνη αρχιτεκτονική, που στέκει εγκαταλειμμένο εδώ και πάνω από 40 χρόνια σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης στην οδό Β. Ολγας 20. Το παλιό αρχοντικό, ιδιοκτησία του ιταλικού κράτους, το οποίο στέγασε για πολλά χρόνια το ιταλικό προξενείο στην πόλη και ήταν γνωστό ως βίλα Τζεμποργά, ή οικία Σάλεμ, πέρασε στην ιδιοκτησία επιχειρηματικού ομίλου αντί του ποσού των 2,2 εκατ. ευρώ.

Η «Βίλα Όλγα» κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1878 για τον γαλλικής υπηκοότητας Εβραίο έμπορο, Τζεμποργά. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον Ισραηλίτη δικηγόρο και εξέχον μέλος της Εβραικής Κοινότητας της πόλης  Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ.

Το 1915 μισθώνει τη βίλα το ιταλικό προξενείο και το 1924 την αγοράζει από τον Σαλέμ. Το ιταλικό προξενείο στεγάζεται στην έπαυλη έως τον σεισμό του 1978, οπότε το ακίνητο εγκαταλείπεται. Το 1984 πραγματοποιούνται μερικές εργασίες συντήρησης αλλά από τότε παρέμενε εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου με τα αγριόχορτα να το πνίγουν.

Μέχρι το 1978 στο αρχοντικό ήταν εγκατεστημένο το Ιταλικό προξενείο

Το παλιό αρχοντικό είναι τριώροφο και η περίτεχνη πρόσοψή του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 945 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 1.845 τμ.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τη βίλα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» ενώ το 2014 η εντυπωσιακή πρόσοψη του εγκαταλειμμένου διατηρητέου έγινε poster promotion για την τρίτη σεζόν της διάσημης σειράς American Horror story. Μόνο μόνο που στο info του poster το στοιχειωμένο αρχοντικό υποτίθεται ότι βρισκόταν στη Νέα Ορλεάνη αφού εκεί διαδραματιζόταν η σειρά.

Πίσω από τους τοίχους της «Βίλας Όλγα» στη διάρκεια της κατοχής ζωντάνευε καθημερινά το δράμα χιλιάδων εβραικών οικογενειών που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις ναζιστικές φρικαλεότητες.

Ο Ιταλός πρόξενος Γουέλφο Ζαμπόνι λειτουργούσε στο προξενείο ένα πραγματικό «εργαστήριο σωτηρίας» για αρκετούς Εβραίους της πόλης. Ο πρόξενος Γουέλφο Ζαμπόνι, με τη βοήθεια της γραμματέας του της 19χρονης Ντρίτα Τζίομα, εξέδιδε πλαστά έγγραφα που εμφάνιζαν σαν ιταλικής καταγωγής Ελληνες Εβραίους. Mε τα έγγραφα αυτά γλίτωναν τον εκτοπισμό τους στο Αουσβιτς.

Πριν από λίγο καιρό το ιταλικό Δημόσιο αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό το εγκαταλειμμένο αρχοντικό αντί του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ. Αρχικά ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του είχε δείξει το ίδρυμα Ωνάση. Τελικά, στη δημοπρασία που έγινε το εμβληματικό ακίνητο πέρασε στην εταρεία APEX του ομίλου του Λεωνίδα Ζησιάδη χωρίς να γίνει γνωστό μέχρι τώρα πώς θα αξιοποιηθεί.

ΘεσσαλονίκηΕβραίοι