Ελλάδα|06.09.2019 16:02

Ωρολογιακή βόμβα για τους κυνηγούς η Πανώλη των Αγριόχοιρων

Νίκος Τζιανίδης

Από τις 20 Αυγούστου έχει ανοίξει η κυνηγετική περίοδος για τους περίπου 150.000 νόμιμους κυνηγούς, που καταβάλουν τα 160 ευρώ κάθε χρόνο για να προμηθευτούν την απαραίτητη άδεια. Όμως κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του κυνηγιού, που ολοένα εξαπλώνεται και ασφαλώς στο τέλος θα διαβρώσει ολόκληρο το κυνηγετικό σώμα.

Κατ’ αρχήν όλα ξεκινούν από την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, που δείχνει να θεωρεί το κυνήγι μιαρό και όσους ασχολούνται με αυτό μολυσμένους. Απαράδεκτο για τον αρμόδιο υπουργό, αν τούτο συμβαίνει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Το πρόβλημα, που υφέρπει για την ώρα, είναι η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων και κατ’ επέκταση των αγριόχοιρων. Ο ιός της πανώλης που εξαπλώνεται ραγδαία και είναι 100% θανατηφόρος έχει εμφανιστεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, στην χώρα μας. Να σημειώσουμε, για όσους δεν γνωρίζουν ότι, κοπάδια αγριόχοιρων είναι ικανά να ταξιδέψουν αναζητώντας τροφή, εκατοντάδες χιλιόμετρα σε λίγες μέρες. Το να διασχίσουν τα σύνορα της Βουλγαρίας και να βρεθούν στα βουνά της Ευρυτανίας είναι κάτι το σύνηθες και όχι υπερβολικό. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς της θανατηφόρου ασθένειας που πλήττει και αποδεκατίζει τους χοίρους (δεν μεταδίδεται σε άλλα οικόσιτα ζώα, αλλά ούτε και στον άνθρωπο) μπορεί ήδη να βρίσκονται στα ελληνικά βουνά!    

Η απόφαση που έχει ληφθεί – όπως λέγεται - στα επίσημα «γραφεία» που ασχολούνται με τα του κυνηγίου, είναι να απαγορευτεί γενικά η άσκηση θήρας στην περιοχή που θα εντοπιστεί κρούσμα αφρικανικής πανώλης και σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Όταν στην Ευρώπη απαγορεύεται το κυνήγι του αγριόχοιρου σε ολόκληρη την επικράτεια, με την εμφάνιση της ασθένειας!

Οι ελληνικές κουτοπονηριές και οι μεσοβέζικες λύσεις έχουν εφαρμογή και στα κυνηγετικά. Η θήρα του αγριόχοιρου «ανοίγει» στην Ελλάδα από την επόμενη Κυριακή και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα από τα σπλάχνα των θηρευμένων ζώων, που θα εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές.

                            ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την κυνηγετική κοινότητα είναι η σταδιακή αποδόμηση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Των αρμοδίων φυλάκων δηλαδή που ασκούν ελέγχους σε λαθροθήρες και παραβάτες της κυνηγετικής νομοθεσίας και κατά περίπτωση εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία. Με λίγα λόγια οι θηροφύλακες είναι οι «αστυνομικοί» της πανίδας και της χλωρίδας του τόπου μας.

Το σώμα της Θηροφυλακής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Το ετήσιο κόστος της συντήρησης των θηροφυλάκων ανέρχεται στα περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο. Η μείωση των εκδόσεων αδειών κυνηγίου (κάποτε ξεπερνούσαν τις 300.000 και τώρα με το ζόρι έφθασαν τις 150.000) έχει οδηγήσει την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να προβεί σε μισθολογικές περικοπές, που σημαίνει μείωση και του ωραρίου των θηροφυλάκων, που πλέον ασκούν τα καθήκοντά τους από τις έξι το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Δηλαδή οι λαθροθήρες του λαγού και του αγριογούρουνου που κινούνται πάντα νύχτα, πλέον κάνουν πάρτι!

Τα αποθεματικά της ομοσπονδίας έχουν ξοδευτεί και τα 5 ευρώ που επιβάρυναν τους κυνηγούς στην τιμή έκδοσης της άδειας, δεν δείχνουν ικανά να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης της Θηροφυλακής. Δεν θα είναι έκπληξη αν από του χρόνου δούμε την κατάργηση του Σώματος των Θηροφυλάκων.

Η αφρικανική πανώλη καταφθάνει στη χώρα μας, οι αρμόδιοι καταφεύγουν στην πάγια ελληνική λύση του «δεν βαριέσαι, ας έρθει πρώτα και βλέπουμε…», η Θηροφυλακή απαξιώνεται και τα ελληνικά βουνά, εκτός από τις φωτιές, παραδίδονται τώρα και στους ασύστολους λαθροθήρες.

Σε τι χώρα ζούμε; Της αρπαχτής, της προχειρότητας και της ανευθυνότητας. Καλή μας νύχτα!

κυνηγοίαφρικανική πανώλη χοίρωνΛαθροκυνηγός