Ελλάδα|06.09.2019 17:12

Συμμαχία αντιπάλων στο δήμο Καλλιθέας

Άρης Χατζηγεωργίου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων στον Δήμο Καλλιθέας καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Με βάση την απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ των οκτώ αντιδημάρχων με ετήσια θητεία, περιλαμβάνονται ο Λάζαρος Λασκαρίδης και η Βάσω Μαργαρίτη.

Ο κ.Λασκαρίδης είναι δημοσιογράφος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στα αυτοδιοικητικά της Καλλιθέας εξασφαλίζοντας την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το τελευταίο διάστημα διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ωστόσο, επίσημος υποψήφιος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Καλλιθέας ήταν ο Θόδωρος Ψαλιδόπουλος που έλαβε το 7,14%

Η Βάσω Μαργαρίτη ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επί πολλές θητείες δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, πρωην προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (2011-2014) και κεντρικού στελέχους του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Το 2014 που δεν κατέβηκε στις εκλογές ο κ.Ασκούνης, διεκδίκησε εκείνη την δημαρχία και πέρασε στον δεύτερο γύρο όπου έχασε από τον Δημήτρη Κάρναβο. Στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε και πάλι υποψήφια αλλά εξασφάλισε 4,07% ενώ ο επανακάμψας Κ.Ασκούνης ήρθε δεύτερος εξασφαλίζοντας το 29,23% στον πρώτο γύρο (έναντι 42,8% του Δ.Κάρναβου).

Η κ.Μαργαρίτη υπέγραψε και συμφωνία σύμπραξης ανάμεσα στην παράταξή της και την παράταξη του δημάρχου βάσει των μέτρων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη - κάτι που δεν συνέβη με την παράταξη του Λ.Λασκαρίδη. Εν πάσει περιπτώσει, με τον τρόπο αυτό προκύπτει μια πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο καθώς ο κ.Κάρναβος έχει 19 συμβούλους (σε σύνολο 45) στους οποίους προστίθενται οι δύο της Β.Μαργαρίτη και άλλοι δύο του κ.Λασκαρίδη.

Ο Λ.Λασκαρίδης ορίσθηκε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και η Βάσω Μαργαρίτη Αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων και υπεύθυνη θεμάτων Ισότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν τέτοιας μορφής συμμαχίες και μάλιστα μεταξύ διαφορετικών πολιτικών χώρων, θα δοθεί στην πράξη η απάντηση σε όσους κατηγόρησαν την απλή αναλογική ότι εμποδίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων και ευνοεί τις υπόγειες συναλλαγές.

τοπική αυτοδιοίκησηΔήμος ΚαλλιθέαςΚαλλιθέα