Ελλάδα|21.11.2018 17:11

Συνδικαλιστές ΟΑΣΘ: «Οι πρόσφυγες μολύνουν, εμβολιάστε μας»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μία απίστευτη ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, οπότε και ήρθε στη δημοσιότητα επιστολή οδηγών του ΟΑΣΘ, με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων, εμβολιασμό και προληπτικές εξετάσεις αίματος επειδή μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από και προς τις δομές φιλοξενίας. 

«Λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους», αναφέρει το κείμενο της επιστολής της παράταξης «Δρομέας», με τους οδηγούς να περνούν έπειτα σε προτάσεις για την αντιμετώπιση «φαινομένων» όπως τα παραπάνω. 

Συγκεκριμένα, ζητούν άμεσο εμβολιασμό όλων των οδηγών που εργάζονται στις γραμμές που εξυπηρετούν τις δομές φιλοξενίας όπως επίσης να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις αίματος των οδηγών προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι κάποιας μεταδοτικής ασθένειας, συμπληρώνοντας πως ανησυχούν για την υγεία τους και την υγεία των μελών των οικογενειών τους. 

Παππάς: Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει

Σε αυστηρό τόνο απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται για κείμενο του σωματείου, είναι κείμενο μιας παράταξης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις». 

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Παππά έχει ως εξής: «Αυτές οι πρακτικές και οι απόψεις είναι όχι απλώς αντίθετες με τις απόψεις μας αλλά στο βαθμό που εκδηλώνονται θα πατάσσονται. Πρόκειται για θέσεις που βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη συνείδηση του ελληνικού λαού που στη συντριπτική του πλειονότητα υποδέχθηκε και αγκάλιασε τους πρόσφυγες. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν απηχούν την άποψη της πλειοψηφίας των εργαζομένων του Οργανισμού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενοχοποιούμε τους εργαζόμενους, διότι δεν πρόκειται για κείμενο του σωματείου, είναι κείμενο μιας παράταξης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορεί να επανέλθει. Και εδώ χρειάζεται να υπάρχει ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα». 

Ποιος είναι ο «Δρομέας»

Η παράταξη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και ο γραμματέας της, Νίκος Τεληπορανίδης, ισχυρίζεται ότι είναι κομματικά ανένταχτη και ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι της προέρχονται σχεδόν από όλα τα κόμματα, από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις εκλογές του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, οι οποίες έγιναν πριν από περίπου μήνα, καταλαμβάνοντας τέσσερις έδρες επί συνόλου 17.

Στις πριν από λίγες μέρες εκλογές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατά τον κ. Τεληπορανίδη, η ο «Δρομέας» στήριξε την παράταξη της ΔΑΚΕ.

πρόσφυγεςΟΑΣΘεμβολιασμόςμετανάστες