Ελλάδα|09.09.2019 13:25

Δίκη ΧΑ: «Για να καλύψουν άλλον, έφεραν εμένα» δηλώνει κατηγορούμενος

Σοφία Σπίγγου

Στον δεύτερο κύκλο απολογιών μπήκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να εξετάζει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος Αιγύπτιων αλιεργατών.

Πρώτος απολογήθηκε ο Δημ. Αγριογιάννης, ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, να απαντήσει στο γιατί, στο πλαίσιο της ανάκρισης, είχε δώσει λεπτομερείς περιγραφές για το πώς οι συγκατηγορούμενοί του επιχείρησαν να κρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση.

Αν και η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, διάβασε ολόκληρη την ανακριτική απολογία του κατηγορουμένου, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Να είστε πιο συγκρατημένος. Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε...».

Ο Αγριογιάννης που εμφανίζεται ως μέλος του τάγματος εφόδου το οποίο επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών, επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, αναφέροντας: «Πιστεύω ότι έγινε για να ενεργοποιήσουν το θέμα. Εμάς βρήκαν και σε εμάς τα έκαναν...».

Μάλιστα, είπε στο δικαστήριο ότι δεν βρέθηκε ποτέ στο σπίτι των αλιεργατών και ότι το επίμαχο βράδυ συνάντησε τυχαία έξω από ένα μαγαζί τον Κ. Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του. Υποστήριξε, δε, ότι συνομίλησε με τον Κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος του ανέφερε ότι το όχημα του Αν. Πανταζή δεν είχε βενζίνη και έπρεπε να πανε να αγοράσουν ένα μπιτόνι.

«Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτόνι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή, αστυνομικοί μάς σταμάτησαν και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πίσω για να πάμε στο τμήμα, και βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τι έγινε και μου είπε θα σου πω μετά... Αυτή είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιον λόγο. Εγώ νομιζα ότι ήταν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμία σχέση. Εγώ κατάλαβα ότι, για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της Χ.Α., αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν είδα ποτέ παραλλαγές, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτοί που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, ρατσιστικό. Εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά. Εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο» είπε στο δικαστήριο.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του Μ. Ευγενικού.

δίκη Χρυσής ΑυγήςδίκηΧρυσή Αυγή