Ελλάδα|09.09.2019 17:19

Δίκη ΧΑ: Για «ξαφνική και χωρίς λόγο σύλληψη» μιλούν δύο κατηγορούμενοι

Σοφία Σπίγγου

Στην «ξαφνική και δίχως λόγο σύλληψη» επέμειναν οι δύο κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν μετά τον Δημ. Αγριογιάννη στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Μάρκος Ευγενικός, που φέρεται ως μέλος του τάγματος εφόδου Περάματος, δεν κατάφερε να πείσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το πώς ο ίδιος αλλά και οι συγκατηγορούμενοί του αναγνωρίστηκαν από τους Αιγύπτιους αλλιεργάτες ως οι δράστες της επίθεσης σε βάρος τους.

«Εγώ δεν πήρα καμία εντολή και δεν γνώριζα κανέναν. Δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαι ψηφοφόρος, πήγα σε δύο ομιλίες για να ακούσω τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και πήγα και σε μια διανομή τροφίμων» είπε στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι ο Αναστάσιος Πανταζής -φερόμενος ως ο πυρηνάρχης Περάματος- δεν έχει καμία σχέση με την Τοπική Οργάνωση Περάματος!

Ευθύνες στην εφέτη ειδική ανακρίτρια προσπάθησε να επιρρίψει και ο Θωμάς Μαριάς, που απολογήθηκε στη συνέχεια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απολογία του ενώπιόν της δεν είναι αληθινή, καθώς «πιέστηκε» να πει ότι δύο άνδρες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. «Μου είπε ότι θα πάω σε στρατιωτικές φυλακές γιατί ήμουν φαντάρος. Ήμουν νέο παιδί. Δεν ήξερα τι υπέγραφα. Δεν πρέπει να βάζουν τα παιδιά 20 χρόνων να υπογράφουν. Δεν έχει σώας τα φρένα ένα παιδί 20 χρόνων» ανέφερε απολογούμενος, για να λάβει το σχόλιο της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη: «Χρησιμοποιείτε μια τακτική όλοι. Δεν ξέρω τι εχετε σκεφτεί όλοι».

Ο κατηγορούμενος σχολίασε πως η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν θέμα τύχης, σχολιάζοντας: «Στην περίπτωσή μας ισχύει το "όποιος νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί". Κυκλοφορούσα νύχτα και ήμουν εκεί που δεν έπρεπε. Έτυχε να είμαι σε λάθος σημείο, λάθος ώρα».

Όταν ερωτήθηκε γιατί δεν ρώτησε τα θύματα από πού τον αναγνωρίζουν αφού δεν έλαβε μέρος στην επίθεση, απάντησε: «Το σκέφτηκα, αλλά αν το έκανα μπορεί να έμπλεκα παραπάνω. Πάνω στην αγανάκτηση και στα νεύρα κάποιον θες να κατηγορήσεις. Εμάς έδειξε η Αστυνομία, εμάς βρήκαν. Οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση μας, θα έλεγαν ότι τους αναγνωρίζουν. Και εγώ να ήμουν το ίδιο θα έκανα. Ήταν αγανακτισμένοι. Έπαθαν ζημιά στα αυτοκίνητά τους, στο σπίτι τους, ένας άνθρωπός τους ήταν σοβαρά χτυπημένος» κατέληξε κατά την απολογία του. 

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο.

κατηγορούμενοιΧρυσή Αυγήδίκη Χρυσής Αυγής