Ελλάδα|09.09.2019 18:08

Αθώος ο Μιχάλης Καρχιμάκης για την υπόθεση της ΕΥΠ

Σοφία Σπίγγου

Αθώος κρίθηκε ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης για την υπόθεση που αφορούσε σε καταγγελίες υπαλλήλου της ΕΥΠ, ο οποίος υποστήριζε ότι ο πρώην υπουργός λάμβανε παρανόμως αντίγραφα απορρήτων εγγράφων της υπηρεσίας.

Αν και με βούλευμα τόσο ο κ. Καρχιμάκης όσο και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ απαλλάχθηκαν σχετικά με τη διαρροή, παρέμενε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ, στην οποία περιλαμβάνονταν στοιχεία από απόρρητο έγγραφο.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε αθώο τον κ. Καρχιμάκη που αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών πολιτείας. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν στοιχειοθετείτο η νομοτυπική μορφή του αδικήματος: «Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ. Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία».

Σημειώνεται ότι κατά την απολογία του ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε την αθωότητά του, υπογραμμίζοντας: «Εγώ λειτούργησα θεσμικά, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για μη θρηνήσουμε και άλλες ζωές συνανθρώπων μας, όπως έγινε στην τραγωδία με το Chinook. Είμαι αθώος». Μάλιστα, επικαλέσθηκε το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε απαντήσει εκτενώς στην ερώτησή του, χωρίς, βέβαια, να αναφέρει πουθενά πως τα στοιχεία που επικαλείτο στην ερώτησή του ήταν απόρρητα. Κατά το κλείσιμο της απολογίας του έκανε λόγο για στοχοποίησή του επειδή αποκάλυψε την υπόθεση των ομολόγων, αλλά το θέμα των offshore πολιτικών προσώπων.

Στο βήμα του μάρτυρα και προς υπεράσπιση του κ. Καρχιμάκη ανέβηκε ο ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος τόνισε πως ο συνάδελφός του ήταν «εξαιρετικά δραστήριος, ουδείς τον κρατούσε γιατί είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης υλικού και εγγράφων όσοι λίγοι εκείνη την περίοδο στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο Βασίλης Δημακόπουλος, συνήγορος του Μιχάλη Καρχιμάκη μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, επισήμανε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά και την ορθή άποψη πως εκείνος δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη».

ΕΥΠΜιχάλης Καρχιμάκης