Ελλάδα|09.09.2019 18:25

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πέντε έξυπνες συμβουλές για τους γονείς

Άκης Φωτόπουλος

Πολλοί μαθητές αλλά και γονείς διακατέχονται από άγχος το οποίο γίνεται πιο έντονο όταν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν κάποιες αλλαγές που έχουν να κάνουν είτε με νέους δασκάλους, είτε με νέο σχολείο και καινούριους συμμαθητές.

Ειδικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι φορές που δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο παιδί σε σημείο να μη θέλει να πάει σχολείο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν από τους γονείς να βρίσκονται κοντά στο παιδί τους προσπαθώντας να μειώσουν το άγχος του με τους εξής τρόπους:

  1. Επιδιώκουμε να συζητάμε με το παιδί για τα συναισθήματα και τους φόβους που έχει, να ακούμε προσεκτικά τους φόβους του και να του εξηγούμε με επιχειρήματα όσα του λέμε.
  2. Δίνουμε έμφαση πάντα στα πλεονεκτήματα του σχολείου και στα όσα θετικά προσφέρει χωρίς να παραγνωρίζουμε τα αρνητικά που μας επισημαίνει το παιδί μας.
  3. Να προσπαθούμε να τονώσουμε το παιδί  μας ψυχολογικά και παράλληλα να κινήσουμε το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει χόμπι και ενδιαφέροντα, ώστε να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του αλλά και να έχει μια ευχάριστη διέξοδο, που θα λειτουργεί και ως τρόπος εκτόνωσης ή ακόμη και κοινωνικοποίησης.
  4. Δεν διστάζουμε να συζητήσουμε εξαρχής το θέμα με το δάσκαλο του παιδιού.
  5. Δίνουμε χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον.
παιδιάσχολείαγονείς