Ελλάδα|10.09.2019 14:32

Πρέσπες: Ευθανασία για το ζαρκάδι που έμεινε παράλυτο από λαθροθήρες

Newsroom

Θύμα ασυνείδητων λαθροθήρων που το πυροβόλησαν και το άφησαν παράλυτο, ένα ζαρκάδι που βρέθηκε τραυματισμένο πριν από ένα μήνα στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες με ευθανασία, καθώς στάθηκε αδύνατο να αποκατασταθεί και να επανενταχθεί στο περιβάλλον, παρά τις προσπάθειες των κτηνιάτρων, των υπηρεσιών και του Αρκτούρου να το σώσουν.

Στα μέσα Αυγούστου, ντόπιος ψαράς είχε εντοπίσει το άτυχο ζώο τραυματισμένο στη Μεγάλη Πρέσπα και ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Εκπρόσωπος του Φορέα μετέβη επί τόπου και διαπίστωσε ότι το ζαρκάδι δεν μπορούσε να στηριχθεί στα πίσω πόδια. Τοποθετήθηκε στη λέμβο του ψαρά και μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την επόμενη μέρα το τραυματισμένο ζώο παραδόθηκε στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου για εκτίμηση της κατάστασης και ειδικές εξετάσεις. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε πως είχε παράλυση των πίσω ποδιών, ενώ από τον ακτινολογικό έλεγχο εντοπίστηκαν δύο βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και του μηρού. Επίσης είχε υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης, το οποίο πιθανότατα προήλθε από πτώση του ζώου.

Η κατάσταση εκτιμήθηκε από μια ομάδα κτηνίατρων με τη συνεργασία της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσας Κομνηνού, και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξη του ζώου δεν ήταν εφικτή.

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) αποτελεί για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατευόμενο είδος, του οποίου η θήρα δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών, όπως το συγκεκριμένο είδος, η αρκούδα και άλλα είδη, τα οποία ωστόσο πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο Αρκτούρος και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, με κοινή τους ανακοίνωση, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

ΠρέσπεςΑρκτούροςΛαθροκυνηγός