Ελλάδα|21.11.2018 18:23

Ψινάκης στο υπόμνημα για το Μάτι: «Ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία»

Σοφία Σπίγγου

Την πεποίθησή του πως έπραξε τα δέοντα εξέφρασε στις έγγραφες εξηγήσεις του στον αρμόδιο εισαγγελέα, που διενεργεί έρευνα για το φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Ηλίας Ψινάκης. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε έκανε λόγο μεταξύ άλλων και για πλήρη ετοιμότητα του Δήμου Μαραθώνα, τονίζοντας όμως ότι ο δήμος «δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».

«Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς.

Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα» είπε σχετικά με το ζήτημα της παρουσίας του ή μη στο τόπο του συμβάντος.

Ο Δήμος ήταν σε ετοιμότητα

Στις έγγραφες εξηγήσεις του ο κ. Ψινάκης, επισημαίνει ότι είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, κάτι που -όπως σχολίασε-  συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχομένου πυροσβεστικού οχήματος.

Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία» αναφέρει ο Ηλίας Ψινάκης.

Σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών από τα σημεία της πυρκαγιάς, υποστηρίζει πως «ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολίτων από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσοτέρους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Μάτιδήμος ΜαραθώναΗλίας Ψινάκης