Ελλάδα|11.09.2019 11:07

Συνάντηση Κικίλια-φαρμακοποιών για τη διανομή ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για  τον τρόπο διανομής των ακριβών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ακούσει σήμερα τις θέσεις του κλάδου για το πως θα πρέπει να διακινούνται τα σκευάσματα ακριβού κόστους, ώστε άμεσα να επιτευχθεί η συμφωνία και εντός των επόμενων εβδομάδων να ξεκινήσει και η διαδικασία διανομής.
Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να προωθήσει τις αλλαγές σε χρόνο εξπρές μετά και τις σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει η διανομή των ακριβών φαρμάκων και από τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιβάρυνση για τους ασθενείς, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία για αποστολή φαρμάκων στο σπίτι και τελικό στάδιο είναι να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας να υπάρχει μία συγκεκριμένη αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην διάθεση των σκευασμάτων στους ασθενείς, ενώ αυτό στο οποίο δεν έχουν καταλήξει ακόμη είναι αν θα ζητήσουν πάγια αμοιβή ή ποσοστό επί των φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν εκτός των άλλων, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές, να διανέμονται μέσα από τις φαρμακαποθήκες ώστε να υπάρχει συνέπεια καθότι εκφράζουν επιφυλάξεις αν ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών.
Ωστόσο ο προβληματισμός του υπουργείου Υγείας έγκειται στο γεγονός ότι θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη, καθώς και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Δύο είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που αναμένεται να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε πρώτη φάση, εάν επιτευχθεί η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς: για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και για τον καρκίνο.

φάρμακα