Ελλάδα|11.09.2019 12:32

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μου ζήτησαν συγγνώμη οι αλιεργάτες» είπε ο πυρηνάρχης Περάματος

Σοφία Σπίγγου

Με τον φερόμενο ως πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή συνεχίστηκαν οι απολογίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τόσο το ρόλο του ως πυρηνάρχη, όσο και την εμπλοκή του στις επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, «έδειξε» άλλο πρόσωπο στο ρόλο που τον θέλει η δικογραφία, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον ευρωβουλευτή πλέον Ιωαννη Λαγό.

Ο Αν. Πανταζής υποστήριξε πως ήταν απλώς υπεύθυνος διανομής τροφίμων και ρούχων της οργάνωσης, στην οποία μπήκε τον Δεκέμβριο του 2012, όταν άνοιξαν τα γραφεία στο Πέραμα. «Είναι παράδοξο να λέτε "δεν έχω σχέση" όταν υπάρχει κατηγορία και μετά από πέντε μήνες γίνεστε μέλος σε επιτροπή της τοπικής οργάνωσης. Δεν είναι περίεργο να σας κατηγορούν ότι είστε μέλος της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012 που σημειώθηκε η επίθεση, αλλά εσείς να γίνεστε μέλος μετά; Μήπως εξαρχής ήταν αλλιώς τα πράγματα;» ρώτησε η Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, χωρίς να λάβει πειστική απάντηση.

Πρόεδρος: Είχατε ζητήσει ποτέ άδεια από τον δήμο για ομιλία πολιτικού προσώπου;

Κατηγορούμενος: Ναι, από το δήμαρχο, να δώσει άδεια για ομιλία Μιχαλολιάκου.

Πρόεδρος: Πότε αυτό; Έχει να κάνει με τις 12/6, πότε ζητάτε την άδεια, πριν ή μετά;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Αν είναι πριν, πάλι είστε σε αντίθεση με αυτά που έχετε πει, ότι «εγώ δεν ειμαι ιδεολογικά εκεί»...

Κατηγορούμενος: Μια εξυπηρέτηση έκανα σε ένα φίλο μου, τον Νίκο τον ταχυδρόμο, είναι χρυσαυγίτης...

Πρόεδρος: Δηλώνετε όμως σε εκείνους τους χρόνους ότι δεν έχετε καμμία σχέση...

Σχετικά με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες έμεινε στην ίδια γραμμή με τους συγκατηγορουμένους του, υποστηρίζοντας ότι τον συνέλαβαν χωρίς λόγο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η απολογία του στην ανακρίτρια ήταν υπογεγραμμένη από πριν. Όταν ερωτήθηκε για την αναγνώρισή του από τα θύματα, απάντησε: «Ήταν λογικό. Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι πια. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται χωρίς να το ξέρουν, ειναι υποκινούμενοι. Μέχρι και πρόσφατα, τα ψαράκια για τα παιδάκια μου τα έπαιρνα από το μαγαζί τους. Δεν υπάρχει άλλο ψαράδικο. Εγώ βγηκα από τη φυλακή και την πρώτη μέρα πήγα στο μαγαζί τους και ρώτησα γιατί δεν λενε την αλήθεια. Και μου λέει ο ένας "φίλε το ξερουμε ότι δεν είσαι εσύ". Μου είπε ότι έχουν ερθει οι μανάδες των παιδιών και ζήτησαν συγγνώμη γιατι είχαν πάρει ναρκωτικά».

δίκη Χρυσής Αυγής