Ελλάδα|12.09.2019 20:12

Λέσβος: Λουκέτο σε χώρο για παιδιά και γυναίκες δίπλα στη Μόρια (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Λουκέτο βάζει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε άτυπη υποστηρικτική δομή για παιδιά και γυναίκες που λειτουργεί σε απόσταση 100 μέτρων από το hot spot της Μόριας, με ευθύνη της δανέζικης ΜΚΟ Team Humanity.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του νέου περιφερειάρχη, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ελήφθη πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από έκθεση αυτοψίας που διενήργησε επόπτρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία διαπίστωσε σειρά υγειονομικών και άλλων παραβάσεων. Από την πλευρά του ο ιδρυτής και επικεφαλής της δομής, ιρακινής καταγωγής Δανός εθελοντής, Σαλάμ Αλντίν, καταγγέλλει στοχοποίησή του από τις ελληνικές Αρχές.

Η δομή, που φέρει τον τίτλο «Hope and Peace Center» (Κέντρο Ελπίδας και Ειρήνης), έχει στηθεί από το 2018 στους χώρους της πρώην «Κάβας Σάντο», στο δρόμο Παναγιούδας – Καλλονής, πολύ κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα stonisi.gr, σε αυτό πηγαίνουν κάθε μέρα, κυρίως τις απογευματινές ώρες, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ και απασχολούνται με διάφορες ψυχαγωγικές, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ τους δίνονται ελαφρύ φαγητό, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Για τα μικρότερα παιδιά υπάρχει παιδότοπος.

Στις 14 Αυγούστου, έπειτα από αναφορά του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, έγινε αυτοψία στον χώρο από επόπτρια δημόσιας υγείας, παρουσία δικαστικής λειτουργού και εκπροσώπων της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, την οποία έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παρατυπίες που σχετίζονται με τη νομιμότητα λειτουργίας του χώρου, αλλά και με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως:

  • Δεν επιδείχτηκε και δεν προσκομίστηκε από τους υπεύθυνους του χώρου άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπου.
  • Ο χώρος χρησιμοποιείται και ως αποθήκη τροφίμων. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη τριών μεγάλων θαλάμων κατάψυξης με πλήθος κατεψυγμένων προϊόντων (κρέατος και συσκευασμένων λαχανικών), αλλά και μεγάλες ποσότητες τροφίμων ξηράς αποθήκευσης (ρύζι, ρεβύθια, λάδι, μακαρόνια κ.λπ).
  • Τη στιγμή της αυτοψίας δεν γινόταν Παρασκευή φαγητού και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τραπεζαρίας. Ωστόσο, υπήρχε παρασκευαστήριο με μεγάλη επαγγελματική κουζίνα υγραερίου, δύο επαγωγικές εστίες, λάντζες και σκεύη. Στο εσωτερικό του χώρου υπάρχουν τρία αποχωρητήρια, τα οποία είναι ρυπαρά και τα δύο εξ αυτώ δεν διαθέτουν εξαερισμό, φυσικό ή τεχνητό. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία.
  • Τα λύματα οδηγούνται σε βόθρο
  • Υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης
  • Σε δύο κοντέινερς που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων ξηράς αποθήκευσης, τοποθετημένες στο δάπεδο, αλλά και άσχετα με τρόφιμα αντικειμένα (χαλιά, παιδικά καρότσια, ρούχα κ.ά.). Ο χώρος δεν διαθέτει φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Διαπιστώθηκε έντονη ρυπαρότητα και ακαταστασία.
  • Δεν επιδείχτηκαν αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών (τιμολόγια προμήθειας τροφίμων, καθαριότητας, εντομοκτονίας, μυοκτονίας, θερμοκρασίας κλπ)
  • Δεν επιδείχτηκε καταστατικό ίδρυσης ΜΚΟ και παραστατικό απόδειξης εγγραφής της στο Εθνικό Μητρών Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ.
  • Δεν επιδείχτηκε και δεν προσκομίστηκε γνωστοποίηση λειτουργίας αποθήκης τροφίμων

«Από τον ανωτέρω έλεγχο προκύπτει ότι ο προαναφερόμενος χώρος κρίνεται επικίνδυνος για την παροχή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε παιδιά, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους», αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας και προστίθεται πως ο χώρος θεωρείται επικίνδυνος και για την Δημόσια Υγεία, λόγω μη σωστής συντήρησης τροφίμων. Προτείνεται η άμεση διακοπή πάσης δραστηριότητας της συγκεκριμένης ΜΚΟ, μέχρι τη συμμόρφωσή της με τη σχετική νομοθεσία.

Δανός εθελοντής: «Θέλουν να με βάλουν στη φυλακή»

«Ο χώρος είναι πιο καθαρός και από τα σπίτια μας. Οι τουαλέτες καθαρίζονται κάθε μέρα. Αν θέλουν να βρουν υγειονομική βόμβα, ας κοιτάξουν στη Μόρια και όχι στο Hope and Peace», είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της ΜΚΟ Team Humanity, Σαλάμ Αλντίν και πρόσθεσε: «Η αστυνομία με έχει στοχοποιήσει. Πριν από δύο μήνες με κάλεσαν στο Τμήμα και με απείλησαν ότι ξέρουν τι κάνω και ότι θα με βάλουν φυλακή. Κι εγώ τους απάντησα τι είναι αυτό που κάνω: βοηθάω τους πρόσφυγες και τα παιδιά. Αυτοί δεν θέλουν να υπάρχει ένας χώρος να παίζουν τα παιδιά και να απασχολούνται οι μητέρες τους», είπε.

Σημειώνεται πως ο 36χρονος αραβικής καταγωγής Δανός είναι γνώριμος των ελληνικών διωκτικών Αρχών. Έχει συλληφθεί μαζί με άλλους εθελοντές τον Ιανουάριο του 2016 από λιμενικούς στη θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών στη χώρα. Το Μάιο του 2018 αθωώθηκε από το δικαστήριο. Την περασμένη άνοιξη προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr: Αβάσιμα τα περί στοχοποίησης

Κυβερνητικές πηγές προέβησαν σε διευκρινήσεις αναφορτικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε. Χαρακτήρισαν αβάσιμους τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της Team Humanity περί στοχοποίησης, ενώ αποκάλυψαν πως είχαν προηγηθεί επεισόδια, δύο μέρες πριν από τον έλεγχο της Διεύθυνσης Υγιεινής.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως στον συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιείται ΜΚΟ με τον διακριτικό τίτλο team humanity.  Στον χώρο αυτο κατά κύριο λόγο γίνεται διανομή τροφίμων και ρουχισμού. Επίσης   πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και  λειτουργεί άτυπος χώρος για την ψυχαγωγία προσφυγοπαιδων. Στις 12 Αύγουστου κατά  την διάρκεια εκδήλωσης προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ συμμετεχόντων στην εκδήλωση και άλλων διαμενοντων στο ΚΥΤ της Μόριας.  Δεν υπήρξε γενίκευση των επεισοδίων λόγω της ισχυρής παρουσίας με ανάκληση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έλεγχος της Διεύθυνσης υγιεινής με την συνδρομή της Αστυνομίας. Βεβαιώθηκαν παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας.  Απόφαση σφραγισης δεν έχει εκδοθεί από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  Οι παραβάσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο κακή αποθήκευση τροφίμων που τα καθιστούσαν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Οι λόγοι λοιπόν είναι δημόσιας υγείας και οτιδήποτε άλλο περί «στοχοποίησης» είναι αβάσιμο.

ΛέσβοςμετανάστεςπρόσφυγεςΜόριαεθελοντές