Ελλάδα|22.11.2018 07:21

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: ΕΔΕ για 9 αστυνοµικούς, 7 της ΔΙΑΣ και 2 της «Ζ»

Newsroom

Στον «πάγο» βάζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους επτά άνδρες της οµάδας ΔΙΑΣ και τους δύο της οµάδας «Ζ», οι οποίοι ενεπλάκησαν στο περιστατικό µε τον Ζακ Κωστόπουλο έξω από το κοσµηµατοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Οµόνοια.

Οι αστυνοµικοί ελέγχονται για το πόσο τήρησαν την προβλεπόµενη διαδικασία σύλληψης, ύστερα από τις καταγγελίες της οικογένειας του Ζακ και αυτοπτών µαρτύρων για άσκηση υπέρµετρης βίας.

Το αρχηγείο της Αστυνοµίας µετέτρεψε την προκαταρκτική εξέταση σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Εως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα οι εµπλεκόµενοι αστυνοµικοί θα υπηρετούν σε θέσεις… γραφείου στη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση Αττικής.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λίγο µετά τη δηµοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσµατος, σύµφωνα µε το οποίο ο 33χρονοςακτιβιστής πέθανε από ισχαιµικό επεισόδιο, που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύµατα έξω από το κοσµηµατοπωλείο. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι «η εσωτερική µετακίνηση των εµπλεκοµένων σε ΕΔΕ αστυνοµικών, µέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, είναι πάγια τακτική του αρχηγείου».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύµατος ετοιµάζονται να καταθέσουν µηνύσεις σε βάρος όλων όσοι ενεπλάκησαν

Χθες τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για το ιατροδικαστικό πόρισµα ο δικηγόρος του κοσµηµατοπώλη Χάρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αµφισβήτησε την ιατροδικαστική έκθεση: «Η διά της τεθλασµένης αιτιώδης σύνδεση, των ισχαιµικών αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν, µε τα πολλαπλά πλην ασήµαντα όπως χαρακτηρίζονται, τραύµατα που έφερε ο παθών, µέσω µηχανισµού stress, δηλαδή µε συλλογιστική του τύπου “ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει”, καθιστούν το συµπέρασµα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστηµονικά µη παραδεκτό (...)

Ο µηχανισµός προκλήσεως των τραυµάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών (ποικίλος), µε µόνο επτά από αυτά επί συνόλου 23 να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώµατος του θανόντος».

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου ετοιµάζονται να καταθέσουν µηνύσεις σε βάρος όλων όσοι ενεπλάκησαν, λόγω αρµοδιότητας, στο περιστατικό, όπως οι αστυνοµικοί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στο έργο της διερεύνησης της υπόθεσης οι συνήγοροι της οικογένειας ευελπιστούν, όπως λένε, ότι θα βοηθηθούν ιδιαίτερα από το ερευνητικό κέντρο «Forensic Architecture», το οποίο ήδη έχει δηµιουργήσει πλατφόρµα ζητώντας να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση.

Ζακ Κωστόπουλος