Ελλάδα|16.09.2019 00:08

Ζάκυνθος: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε κλοιό προστασίας το χωριό Κερί

Newsroom

Δύσκολη νύχτα για το χωριό Κερί στην Ζάκυνθο, όπου η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει από τις 11 το πρωί της Κυριακής ένα πανέμορφο πευκοδάσος που υπήρχε στην περιοχή.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση. Παράλληλα δεν κινδυνεύουν τα σπίτια του χωριού ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη έχει περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Στο σημείο βρίσκονται πάνω από 45 οχήματα με 120 πυροσβέστες όπου έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας ώστε να συνδράμουν το έργο των Ζακυνθινών πυροσβεστών, που από το πρωί δίνουν μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά με το πρώτο φως την ημέρας εναέρια μέσα θα αρχίσουν ρίψεις νερού ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα το απόγευμα η αστυνομία προχώρησε σε αποκλεισμό των εισόδων των δύο χωριών και ενημέρωσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν το απόγευμα της Κυριακής τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα. 

Στο OPEN TV μίλησε ο Τάσος Μποτώνης, που κατοικεί στο Κερί. «Γίνεται μεγάλη μάχη με όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή, αν δεν περιοριστεί η φωτιά», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό. Έχουν μεταφερθεί στη λίμνη του Κερίου. Το χωριό έχει αδειάσει εντελώς. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της φωτιάς. Μέσα σε μισή ώρα λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει, η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Ελπίζουμε να γλιτώσει το χωριό μας». 

Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδημητρίου, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχουμε αναζωπυρώσεις. Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές, που δίνουν μεγάλη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες. Έχουν εκκενωθεί δύο χωριά το Κερί και ο Αγαλάς. Κινδυνεύουν κατοικίες και έχουν σπεύσει οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να κατασβέσουν τις φωτιές». Μάλιστα, τόνισε ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, κάνουν πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής. 

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Προτεραιότητά μας οι κάτοικοι

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε στο OPEN TV: «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων. Οι φλόγες ξεπέρασαν και τα 20 μέτρα. Αξιολογήσαμε τη φωτιά και γι' αυτό δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τα δύο χωριά. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με πούλμαν του δήμου». Και πρόσθεσε: «Πραγματοποιούνται ενέργειες ώστε να έχουμε περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων. Στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς». 

Ζάκυνθοςφωτιάπυροσβεστική