Ελλάδα|16.09.2019 19:54

15 χρόνια γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου: 61 εκ. διελεύσεις, κανένα σοβαρό τροχαίο

Μαρία Λιλιοπούλου

Με περισσότερες από 61 εκ. διελεύσεις και χωρίς κανένα σημαντικό τροχαίο ατύχημα έκλεισαν τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο. 

Οι διελεύσεις παρουσιάζουν σταδιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με το 84% από αυτές να γίνονται από Ι.Χ. Την ίδια στιγμή η υπερσύγχρονη γέφυρα, όπως επισημάνθηκε στην ειδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αποτελεί ένα τεχνικό μνημείο καθώς κατέχει εννέα διεθνή βραβεία για τη μελέτη και την κατασκευή της. Επίσης είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει φυσικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί, οι τεκτονικές μετακινήσεις, και οι άνεμοι μεγάλης έντασης που υπερβαίνουν σε μεγέθη τα αντίστοιχα της περιοχής.

Για την ασφαλή λειτουργία της, περισσότερα από 5.700 δομικά στοιχεία ελέγχονται και επιθεωρούνται συνεχώς από το εξειδικευμένο προσωπικό της Τεχνικής Διεύθυνσης της γέφυρας, αλλά και από εναερίτες, δύτες και ειδικά μηχανήματα.

Η γέφυρα σε αριθμούς

Βάσει των επίσημων στοιχείων, εναερίτες αλπινιστές έχουν βρεθεί στον αέρα συνολικά για 25.000 ώρες, δύτες βρέθηκαν στο νερό συνολικά για 7.000 ώρες, ενώ έχουν γίνει επιθεωρήσεις και παρεμβάσεις με οπτικούς ελέγχους και ειδικά μηχανήματα για περισσότερες από 420.000 ώρες. Συνολικά δαπανήθηκαν 38 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και τεχνικές αναβαθμίσεις και περίπου 9 εκ. ευρώ για  την αντικεραυνική προστασία της γέφυρας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κανένα σημαντικό ατύχημα δεν συνέβη στη διάρκεια των 15 χρόνων ζωής της γέφυρας.

Οσον αφορά στο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών, στα χρόνια της λειτουργίας της, έχουν απαντηθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο τηλεφωνικές κλήσεις πελατών, ενώ έχει παρουσιαστεί σειρά καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Παράλληλα, εκτός από τους καθημερινούς χρήστες, η Γέφυρα από το 2004 μέχρι σήμερα υποδέχθηκε 182.000 επισκέπτες στη «Στέγη Πολίτη & Πελάτη», ενώ έχει λάβει και βραβείο «Καινοτομίας στην Εμπειρία του Πελάτη» στο πλαίσιο των Εθνικών Βραβείων του Εθνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (2015).

Καλές πρακτικές για το περιβάλλον

Στις αυτοδεσμεύσεις της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εντάσσονται, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παναγιώτης Παπανικόλας,στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε, και η μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 11%, η αποφυγή εκπομπής 42.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και η συνεχής εκπαίδευση προσωπικού και πελατών μέσω του στρατηγικού πλάνου «Πράσινη Γέφυρα» αλλά και βάσει των μετρησιμων αποτελεσμάτων της περιόδου 2005-2019. Εδώ και λίγες ημέρες μάλιστα  οι δύο χώροι στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της γέφυρας έχουν εξοπλιστεί με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ παρουσιάστηκε  το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα του στόλου της Γέφυρας που μεταφέρει στο αμάξωμά του το σύνθημα της γέφυρας «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε και εμείς».

«Η γέφυρα αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνικό μνημείο για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη την καινοτομία και τα  πρωτοπόρα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται 15 χρόνια τώρα για τη συνεχή συντήρησή της. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας αυτά τα 15 χρόνια και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, είναι η διασφάλιση της υγείας του Έργου, ο αφουγκρασμός της τοπικής κοινωνίας και ο σεβασμός στο περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Παπανικόλας.

Αναφερόμενος στα χρόνια λειτουργίας της γέφυρας, ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης Γιάννης Φρέρης, παρουσίασε τα τρία ιστορικά στάδια ανάπτυξης της εταιρικής υπευθυνότητας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε που συνοψίζονται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Εταιρική «Πολιτοσύνη» (όρος που αποδόθηκε στην υπευθυνότητα της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. από τον γλωσσολόγο Γ. Μπαμπινιώτη) και τον  Εταιρικό Ακτιβισμό (με εστίαση στα δικαιώματα της γυναίκας). Επισημάνθηκε επίσης ο διαρκής διάλογος, μέσα από πλατφόρμες συνέργειας με τους πολίτες της περιοχής και τις συλλογικότητές τους, στο περιβαλλοντικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό, αλλά και το αναπτυξιακό πεδίο, με το βλέμμα σε πολιτικές για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής. 

Τα 15 χρόνια λειτουργίας της γέφυρας εορτάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας, παρουσιάστηκε το νέο γαλανόλευκο λογότυπο της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου