Ελλάδα|24.10.2018 08:59

Ευρωπαϊκή επένδυση 50 εκατ. ευρώ σε ελληνικό οργανισμό

Νίκος Μάστορας

Υπάρχουν στη χώρα ορισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις και αρκετοί επιστήμονες που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής, όμως δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα μπορούσε να εμπιστευθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να τους δανειοδοτήσει με 50 εκατομμύρια ευρώ για να αναπτυχθούν.

Αυτό ακριβώς αναμένεται στην περίπτωση του Κέντρου Οργανικών Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών Ελλάδος (Center for Organic Printed Electronics Hellas COPE-H) το οποίο, όπως λέει στο «Ethnos.gr» ο Δρ. Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της Ομάδας Οργανικών Ηλεκτρονικών, έχει στόχο να φέρει στη χώρα οφέλη πάνω από1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Όπως εξηγεί ο κ. Λασκαράκης, οι Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις είναι ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της σύγχρονης Επιστήμης και Τεχνολογίας και ήδη ξεκίνησαν να μεταμορφώνουν σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Αποτελούνται από οργανικά και πολυμερικά αγώγιμα και ημιαγώγιμα υλικά τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν είτε με τεχνικές
εκτύπωσης ευρείας κλίμακας, είτε με τεχνικές κενού, σε σκληρά (π.χ. γυαλί) και εύκαμπτα (π.χ. πολυμερικά φύλλα από PET) υποστρώματα, και να σχηματίσουν ηλεκτρονικές διατάξεις με συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

«Μερικές από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές, είναι τα εύκαμπτα Οργανικά Φωτοβολταϊκά (για παραγωγή ενέργειας), οι εύκαμπτες οθόνες OLED (για εικόνα και φωτισμό), οι εκτυπωμένοι αισθητήρες και βιοαισθητήρες. Οι εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών θα φέρουν επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία (μέσω της ενσωμάτωσης Οργανικών Φωτοβολταικών στις οροφές, και κυρτών οθονών και συστημάτων φωτισμού στο εσωτερικό των αυτοκινήτων), στα κτίρια (μέσω της παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας και έξυπνης λειτουργικότητας από όλες τις επιφάνειες των κτιρίων), στα έξυπνα υφάσματα (μέσω της ενσωμάτωσης αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ζωτικών λειτουργιών και δεικτών), κτλ.», αναφέρει ένας από τους πρωτοπόρους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανάπτυξη καινοτόμων νανο-υλικών, διατάξεων, τεχνικών και διαδικασιών παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων και των εφαρμογών τους, είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr).

Το Εργαστήριο LTFN ξεκίνησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991, και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κυριότερους παίχτες παγκοσμίως στην ανάπτυξη αυτών των καινοτόμων τεχνολογιών. Από την ίδρυση του, το Εργαστήριο LTFN έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 Ευρωπαϊκά και Εθνικά R&D Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 100 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων έχει αναπτύξει μοναδικές στον κόσμο ερευνητικές
υποδομές και συστήματα για την ανάπτυξη και παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων, και έχει εκπαιδεύσει και δημιουργήσει πάνω από 250 νέους και καταξιωμένους επιστήμονες και ερευνητές.

Για την διατήρηση της δυναμικής πορείας του Εργαστηρίου LTFN, ήταν επιβεβλημένη η δημιουργία νέων εργαστηριακών χώρων εκτός του ΑΠΘ, με την ίδρυση του Κέντρου Οργανικών Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών Ελλάδος (Center for Organic & Printed Electronics Hellas COPE-H) το οποίο στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στην περιοχή του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. «Το Κέντρο COPE-H έχει ανθρώπινο δυναμικό του ξεπερνάει τους 35 εξειδικευμένους επιστήμονες και περιλαμβάνει 4 μοναδικές στον κόσμο πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών, πληθώρα συστημάτων μετρολογίας και χαρακτηρισμού διατάξεων και συστημάτων.

Η επιτυχημένη πορεία του Κέντρου COPE-H και του Εργαστηρίου LTFN αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία θα επενδύσει πάνω από 50 εκ. ευρώ για την επέκταση του σε Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών Νανοϊατρικής (ΕΚΝΟΗ). Η επένδυση αυτή αναμένεται να φέρει έως το 2024 οφέλη πάνω από 1 δις ευρώ στη χώρα, να απασχολεί 480 υψηλά εξειδικευμένους επαγγελματίες και να δημιουργήσει πάνω από 200 νέες Start-Ups και ΜΜΕ», καταλήγει ο επιστήμονας.

Το Κέντρο COPE-H είναι ένα λαμπερό παράδειγμα που αναδεικνύει το επίπεδο, την ποιότητα, και το πείσμα των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων στο να διαπρεύσουν και να καθοδηγήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο την Επιστήμη και την Τεχνολογία σε θέματα αιχμής, αλλά και να αναδείξουν την Ελλάδα ως έναν πόλο αριστείας και καινοτομίας και εξέλιξης.

Την περασμένη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α (http://www.hope-a.com/) μαζί με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (http://www.ltfn.gr/) του ΑΠΘ συμμετείχαν στο «9ο Workshop  για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών: Στοχεύοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».

Το Workshop έφερε κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους Επιστήμονες, Μηχανικούς, Ειδικούς από τον χώρο των Επιχειρήσεων, Επενδυτές, Φορείς διαμόρφωσης Πολιτικών, Εκπροσώπους Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών και νέους Επιχειρηματίες για να συζητήσουν, να σχηματίσουν δίκτυα και να σχεδιάσουν τη στρατηγική και την πολιτική για την ενδυνάμωση της ραγδαία αναπτυσσόμενης Βιομηχανίας των Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και το ρόλο που διαδραματίζει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ευρώπης.

καινοτομία