Ελλάδα|22.11.2018 17:11

Οι δελφίνοι για τη Θεσσαλονίκη-Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης μπορεί να προκάλεσε αμηχανία σε κάποια κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη της παράταξής του, «Πρωτοβουλία», ωστόσο δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» για αυτούς που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του και γνώριζαν τα του «οίκου» του.

Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι επίδοξοι δελφίνοι για την αρχηγία της «Πρωτοβουλίας» είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της παράταξης, αλλά και να μετρήσουν τα «κουκιά» τους.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης των προθέσεων του Γιάννη Μπουτάρη βρίσκει την «Πρωτοβουλία» να πλέει σε «θολά νερά» και το σώμα των αντιδημάρχων να βρίσκεται διχασμένο.

Οι μέχρι στιγμής κινήσεις του Γιάννη Μπουτάρη είναι πολύ προσεκτικές και συνάδουν απόλυτα με αυτό που ο ίδιος διακήρυξε ότι δηλαδή δεν θα δώσει «δαχτυλίδι» σε κανέναν, αλλά ούτε και θα στηρίξει κάποιο πρόσωπο παρασκηνιακά.

Οι «δελφίνοι»

Εκπεφρασμένη επιθυμία να κατέβει υποψήφια έχει η νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 2017 και για χρόνια είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Θεωρείται ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Γιάννη Μπουτάρη και συχνά μαζί εκπροσωπούσαν από κοινού σε διάφορες εκδηλώσεις τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ήταν αυτή που έφαγε και κάποιες «ψιλές», όταν ο Γιάννης Μπουτάρης δέχθηκε βίαιη επίθεση τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φανερά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» εξέφρασε στο ethnos.gr ο νυν αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Ωστόσο, θέτει κάποιους αστερίσκους, με κορωνίδα αυτών την προϋπόθεση το άτομο της επιλογής να στηριχθεί από όλα τα στελέχη της παράταξης. Και ο Σπύρος Πέγκας θεωρείται πρόσωπο πολύ κοντινό στον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ισχυρός πόλος θεωρείται η Κίνηση των Πέντε, που αν και είναι ετερόκλητη, εδώ και καιρό έχει κοινό βηματισμό και πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις

Υπάρχει και μερίδα αντιδημάρχων, που ήταν κοντά στον Γιάννη Μπουτάρη σχεδόν από τότε που ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία», η οποία δεν φαίνεται να στηρίζει καμία από τις παραπάνω δύο επιλογές, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να εκφράζει την υποστήριξή της ή να προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο. Σε αυτήν τη μερίδα φέρονται να εντάσσονται η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς.

Οι Πασοκογενείς και η Κίνηση των Πέντε

Υπάρχουν και τα Πασοκογενή στελέχη της «Πρωτοβουλίας», τα οποία μέχρι στιγμής κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Για να συνεχίζουν να στηρίζουν την παράταξη, ζητούν να υπάρξει πρόσωπο ενωτικό, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα συμβουλευθούν πρωτίστως την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την πρόεδρο του κινήματος, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προθέσεις της για τυχόν εμπλοκή του ΚΙΝΑΛ στα τεκταινόμενα της «Πρωτοβουλίας».

Ισχυρός πόλος θεωρείται η Κίνηση των Πέντε, που αν και είναι ετερόκλητη, εδώ και καιρό έχει κοινό βηματισμό και πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις. Αποτελείται από τα δύο εκ των τριών ιδρυτικών στελεχών της «Πρωτοβουλίας» (τον για πολλά χρόνια πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, και τον για αρκετά έτη αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης και παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Κουράκη), τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη, Γιώργο Αρβανίτη, τον δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Αβαρλή και την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στη Θεσσαλονίκη που πρόσκειται στους Οικολόγους, Μόνικα Αϊβάζογλου.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Κουράκης, οι πέντε θα αναλάβουν άμεσα ενεργή πρωτοβουλία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα από τον προοδευτικό χώρο, συνομιλώντας με όλους τους ενδιαφερόμενους από την «Πρωτοβουλία» να είναι επικεφαλής, αλλά και με πρόσωπα από άλλους χώρους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου, θα ανακοινώσουν ότι συγκροτούν μια νέα δημοτική ομάδα και μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα είναι ο συντονιστής.

Ο Βούγιας, η Καϊλή και τα κόμματα

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει το ενδιαφέρον του για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής ανεξάρτητης παράταξης. Το γεγονός ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και το ότι ο νυν δήμαρχος έχει αναφερθεί τελευταία στο όνομά του, τον καθιστούν ως ένα πρόσωπο που ενδεχομένως να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, οποιαδήποτε υποψηφιότητά του μέσα από τους κόλπους της «Πρωτοβουλίας» συναντά αντιδράσεις από μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών της παράταξης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε και το πρόσωπο της Εύας Καϊλή, λέγοντας ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στην «Πρωτοβουλία» στο πλαίσιο διεύρυνσής της

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε και το πρόσωπο της Εύας Καϊλή, λέγοντας ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στην «Πρωτοβουλία» στο πλαίσιο διεύρυνσής της, μια και ανήκει στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο στήριξε την παράταξή του. Από την πλευρά της η Εύα Καϊλή φέρεται να δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης και ότι προτιμάει την κεντρική πολιτική σκηνή. Πάντως, στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Καϊλή «κλωτσάνε» τα Πασοκογενή στελέχη της «Πρωτοβουλίας», τα οποία έχουν διαμηνύσει τη θέση τους στη Φώφη Γενημματά.

«Μούδιασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μη κάθοδος Μπουτάρη στις επερχόμενες εκλογές φαίνεται να δημιουργεί κάποιο «μούδιασμα» και στον ΣΥΡΙΖΑ, μια και ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την προτίμησή του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει μετά τα νέα δεδομένα ο πρωθυπουργός για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η άρνηση Μπουτάρη να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία Θεσσαλονίκης αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές ανακατατάξεις και μεταξύ των υποψηφίων για τη δημαρχία από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία δυνατή κομματική υποψηφιότητα, υπό την «ομπρέλα» της οποίας να συστρατευθούν και αρκετοί από τους 8-9 πρώην και νυν Νεοδημοκράτες, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Μπουτάρης