Ελλάδα|22.11.2018 17:49

Στη Θεσσαλονίκη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για πρώτη φορά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθεί επίσημα στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα συναντηθεί με ομόλογό του της Ελλάδας.

Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα πάρει μέρος στην 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντησή θα πάρουν μέρος ακόμα η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Αρτεμίσα Ντράλο. Επίσης, θα γίνουν συναντήσεις υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Οι εργασίες αρχίζουν το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. H υπουργική συνάντηση της Θεσσαλονίκης για την διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί μια πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θα εξεταστούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, σε συνάρτηση με τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ξεχωριστή θέση θα έχει η οικονομική περιφερειακή συνεργασία, η ανάπτυξη και η οικονομική ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών θα διερευνήσουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της προόδου που έχει ήδη συντελεστεί στους τομείς της ενεργειακής συνδεσιμότητας των οικονομιών της περιοχής, μέσω βελτίωσης των υποδομών και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Η προώθηση της εξωστρέφειας και της διασυνδεσιμότητας των Βαλκανίων βρίσκονται, επίσης, στην κορυφή της ατζέντας της διαβαλκανικής συνεργασίας. 

Γιώργος Κατρούγκαλος