Ελλάδα|19.09.2019 17:19

Σοκάρουν οι εικόνες από τη λίμνη Κορώνεια - Θάνατος του οικοσυστήματος

Newsroom

Οι εικόνες από τον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών το τελευταίο διάστημα που κείτονται περιμετρικά της λίμνης Κορώνειας σε κατάσταση προχωρημένης σήψης είναι σοκαριστικές.

Εξάλλου προκύπτει η ανύπαρκτη συντήρηση των τεχνικών έργων για την προστασία και ενίσχυσή της. Κι όλα αυτά τη στιγμή που παραμένει σε αναστολή ένα υπέρογκο ευρω-πρόστιμο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λίμνης από το ελληνικό κράτος.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τη συντήρηση, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, για να διαχειριστεί το έργο, ζητεί τους ανάλογους πόρους.

Eurokinissi
Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες του greenagenda.gr, οι δύο χείμαρροι, Λαγκαδικίων και Σχολαρίου, στους οποίους έγινε εκτροπή ώστε να μην καταλήγουν στη λίμνη Βόλβη, αλλά στην Κορώνεια για την ενίσχυσή της, έχουν γεμίσει με φερτές ύλες και καλάμια το κανάλι που δημιουργήθηκε. Ως αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες νερού που θα κατέληγαν στην Κορώνεια για την αναζωογόνησή της δεν φτάνουν ποτέ στη λεκάνη απορροής.

Ταυτόχρονα, τα θυροφράγματα που άνοιγαν κατά περίπτωση για να διοχετεύουν με νερό τη λίμνη, όπως προέβλεπε το περίφημο Master Plan (έχει οριστικοποιηθεί ή λήξει από 11 Αυγούστου του 2017, σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τη διάσωσή της, δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, έχουν οδηγήσει τη στάθμη του νερού σε δραματική πτώση: από τρία μέτρα πριν από λίγους μήνες, το βάθος της λίμνης δεν ξεπερνά, πλέον, τα 80 εκατοστά.

ψάριαοικοσύστημαλίμνη Κορώνειαυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας