Ελλάδα|19.09.2019 21:56

Πού θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο - φυσικό αέριο (vid)

Newsroom

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσελκύσουν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας. Οι συμβάσεις κατατέθηκαν για επικύρωση στη Βουλή και αφορούν τέσσερα οικόπεδα συνολικής έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πρώτο εκτείνεται από την Κέρκυρα μέχρι και τη Λευκάδα με συμβαλλόμενους το Δημόσιο και την κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ. Το δεύτερο οικόπεδο είναι δυτικά του κόλπου της Κυπαρισσίας με συμβαλλόμενους τα ΕΛΠΕ και το Ελληνικό Δημόσιο, το τρίτο είναι δυτικά της Κρήτης με συμβαλλόμενους το Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total - Exxon Mobil και ΕΛΠΕ, ενώ το τέταρτο είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης με συμβαλλόμενους το Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total, Exxon Mobil και ΕΛΠΕ. 

«Είναι μία περιοχή που έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να βρούμε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που βρεθεί ένα κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης οι απαιτούμενες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια» λέει στην ΕΡΤ ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ / Upstream.

Το μεγάλο ύψος των επενδύσεων οφείλεται στο υψηλό κόστος εξόρυξης λόγω του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων. Πολλαπλά, επίσης, είναι τα οφέλη που αναμένονται από τις έρευνες καθώς σε περίπτωση που βρεθεί για παράδειγμα ένα κοίτασμα 120 εκατ. βαρελιών θα δημιουργηθούν 300 άμεσες θέσεις εργασίας και 900 έμμεσες.

Το κοινωνικό προϊόν υπολογίζεται στα 120 εκατ. ετησίως και περίπου 3 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας. «Η συνολική επένδυση της περιόδου έρευνας η οποία θα διαρκέσει επτα χρόνια. Θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό των 150 εκατ. και θα είναι διπλό ή τριπλό. Το επόμενο βήμα για εμάς θα είναι άλλα 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι οποίες θα διαιρεθούν μάλλον σε μεγάλες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης. » λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Τα έσοδα για την Περιφέρεια υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια δολάρια και στα 500 εκατ. δολάρια σε βάθος 25ετίας. Παράλληλα στο Δημόσιο αναμένονται ετήσια έσοδα 200 εκατ. ευρώ ενώ για το ασφαλιστικό σύστημα τα έσοδα σε βάθος 25ετίας υπολογίζονται σε 5 δισ. δολάρια.

πετρέλαιουδρογονάνθρακες