Ελλάδα|20.09.2019 16:54

Βόρειο Αιγαίο: Περίπου 3.000 αφίξεις προσφύγων σε πέντε ημέρες

Newsroom

Συνολικά 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Λέσβο, από τα ξημερώματα και μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, έφτασαν 408 άτομα, εκ των οποίων οι 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα, οι οποίοι στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. 

Το αποτέλεσμα είναι να φτάσουν τους περίπου 12.000 όσοι διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος με υποδομές για μόλις 3.000 άτομα, επεκτείνεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε γειτονικά ελαιοκτήματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος, ώστε να σταθούν, προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

μετανάστεςπρόσφυγεςΒόρειο Αιγαίο