Ελλάδα|21.09.2019 09:23

Πρωταθλητισµός στα αµφιθέατρα - Ψηλά στις επιλογές και το εξωτερικό

Newsroom

Μεγάλη κινητικότητα των νέων για σπουδές στο εξωτερικό εµφανίζει η χώρα µας, µετά τη Γερµανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες µετακινούνται συχνά στο εξωτερικό για σπουδές παρά την οικονοµική κρίση.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η συγκεκριµένη κινητικότητα των σπουδαστών χρηµατοδοτείται κυρίως ιδιωτικά, δεδοµένου ότι οι υποτροφίες και τα δάνεια δεν επεκτείνονται σε σπουδές στο εξωτερικό, µε εξαίρεση την περιορισµένη κινητικότητα πιστωτικών µονάδων, στο πλαίσιο αναγνωρισµένων προγραµµάτων βραχυπρόθεσµης κινητικότητας όπως το Erasmus+.

Στη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση στην Ελλάδα σηµειώνονται τα εξής: Οι περισσότεροι σπουδαστές αποφοίτησαν µε πρώτο πτυχίο στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, τη Νοµική ή τη Μηχανική (19%), εν συνεχεία, τις τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήµες (15%) και τις φυσικές επιστήµες (7%).

Σε επίπεδο µεταπτυχιακών σπουδών, οι περισσότεροι τίτλοι απονέµονται στον τοµέα των επιχειρήσεων και της Νοµικής (28,9%), ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Το 10,2% των µεταπτυχιακών τίτλων σπουδών απονέµεται στις φυσικές επιστήµες, ενώ ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,1%.

Ωστόσο, το ποσοστό συµµετοχής σε προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών ανέρχεται στο 8,1%, το χαµηλότερο στην ΕΕ, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών, το µερίδιο των πτυχιούχων φυσικών επιστήµων, που ανέρχεται στο 11%, κατατάσσεται µεταξύ των χαµηλότερων στην ΕΕ (26%) 10, ενώ οι περισσότεροι τίτλοι διδακτορικών σπουδών (26,5%) απονέµονται στον τοµέα της υγείας και της πρόνοιας.

αμφιθέατροπανεπιστήμιο