Ελλάδα|24.09.2019 11:12

Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.: Δημοσιογράφος ο... αεροπειρατής της TWA - Αφέθηκε ελεύθερος

Newsroom

Σε φιάσκο κατέληξε τελικά η σύλληψη του «αεροπειρατή της TWA» στη Μύκονο, καθώς ο 65χρονος Λιβανέζος δεν είναι καταζητούμενος τρομοκράτης, αλλά δημοσιογράφος! 

Ο 65χρονος Λιβανέζος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασε στη Μύκονο με κρουαζιερόπλοιο. Τότε, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα διαβατήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχε προκύψει ότι τα στοιχεία του ήταν τα ίδια με εκείνα του καταζητούμενου από τις γερμανικές Aρχές, οι οποίες έχουν εκδώσει και ένταλμα σε βάρος του για την αεροπειρατεία του ‘85 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Ο συλληφθείς, από την πρώτη στιγμή, επέμενε ότι είχε γίνει λάθος. Οι λιβανικές Aρχές έκαναν και διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό και παρέδωσαν έγγραφο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: πως καμία σχέση δεν έχει με την αιματηρή αεροπειρατεία που σόκαρε τον κόσμο πριν από 34 χρόνια. Πρόκειται για έναν έγκριτο δημοσιογράφο του Λιβάνου…

Ο 65χρονος φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών Αρχών σε ξενοδοχείο της Σύρου, προκειμένου να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.

Η αεροπειρατεία 

Toν Ιούνιο του 1985 σήμανε συναγερμός στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης, καθώς δόθηκε σήμα για αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA από την Αθήνα με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν μέλη της Χεζμπολάχ. Αρχικά, οδήγησαν το αεροσκάφος στη Βυρηττό, όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και, έπειτα από ένα πέρασμα από την Αλγερία, επέστρεψαν στον Λίβανο.

Τότε, ένας εκ των επιβατών, δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε στους τρομοκράτες, εκείνοι τον πυροβόλησαν και έριξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροπλάνο παρέμεινε στη Βηρυττό έως τις 30 Ιουνίου, όπου έπειτα από διαπραγματεύσεις οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, μεταφέρθηκαν στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία. 

Η σύλληψη στη Φρανκφούρτη και η διαφυγή

Από τη λήξη της αεροπειρατείας, πέρασαν δύο χρόνια και ο Λιβανέζος συνελήφθη το 1987 στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές Αρχές ήταν έτοιμες να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί, όμως συνεργοί του αεροπειρατή στη Βηρυττό απήγαγαν δύο Γερμανούς υπηκόους και απαίτησαν ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία έγινε. Από τότε, ο Λιβανέζος αεροπειρατής αγνοείται.

αεροπειρατείααεροπειρατεία TWA