Ελλάδα|23.11.2018 09:42

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είχε χρονομετρήσει την κάθε του κίνηση

Newsroom

Ο καταζητούμενος της ΕΛΑΣ και στέλεχος ελβετικής τράπεζας Ζαν Κλοντ Όσβαλντ που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατάφερε να διαφύγει της αστυνομίας σπάζοντας το βραχιολάκι παρακολούθησης σε μόλις 6 λεπτά, φαίνεται πως είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια αλλά και χρονομετρήσει την κάθε του κίνηση πριν προχωρήσει στη φυγή του. 

Έκανε τη γυμναστική του όπως κάθε μέρα 

Ο Όσβαλντ ήξερε πως οι κινήσεις του λίγο πριν το «colpo grosso» θα έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο στη επιτυχή ή αποτυχημένη έκβαση της φυγής του. Έτσι, μετά το δικαστήριο, έφτασε συνοδεία αστυνομικών στο σπίτι του και ακολούθησε το καθημερινό του πρόγραμμα. Βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος στου Ζωγράφου για να γυμναστεί, συγκεκριμένα να κάνει στατικό ποδήλατο. Με αυτόν τον τρόπο έδειχνε πως όλα κυλούν φυσιολογικά, ενώ την ίδια ώρα τσέκαρε αν τον παρακολουθούν, να μην κινήσει υποψίες και να αποπροσανατολίσει τις διωκτικές αρχές, στην περίπτωση που τον είχαν υπό επιτήρηση. 

Χρονομέτρησε την κάθε κίνηση για τη φυγή του

Ήταν όλα με τόση λεπτομέρεια σχεδιασμένα, που ο Όσβαλντ άφησε μέχρι και την πόρτα του σπιτιού του ανοιχτή για να μη χάσει καθόλου χρόνο. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο φυγάς βρίσκεται εντός Αττικής σε κάποιο προσωρινό καταφύγιο, μέχρις ότου και αν καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό, που είναι και απώτερος σκοπός του. Γι αυτό έχει δοθεί σήμα σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας και τα λιμάνια για ένταση των ελέγχων εντοπισμού του.

Η προσοχή στρέφεται στο παρελθόν και τις επαφές του 

Μια τέτοια φυγή σίγουρα δεν εκπονήθηκε μόνο από τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, πράγμα που σημαίνει ότι είχε και συνεργούς. Η αστυνομία ερευνά τις επαφές του το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αναμένεται να ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να εξετάσει τις πιο πρόσφατες επικοινωνίες του, ανταλλαγή μηνυμάτων SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Το χρονικό της φυγής Όσβαλντ

Ο καταδικασθείς για την υπόθεση της Siemens χρειάστηκε μόλις μία ώρα συνολικά για να παραπλανήσει τους αστυνομικούς και να γίνει άφαντος. Έφτασε στο σπίτι του στις 12:50 συνοδεία αστυνομικών μετά από εκδίκαση της υπόθεσης, στις 13:56 κόβει τον ιμάντα συσκευής γεωεντοπισμού (βραχιολάκι). Η ανάδοχος εταιρεία ειδοποιεί στις 13:59 την Ελληνική Αστυνομία. Το πρώτο περιπολικό φθάνει στου Ζωγράφου στις 14:12. Εκεί βρήκε ανοικτή την πόρτα, ενώ στις 14:14 έφθασαν αστυνομικοί της Ασφάλειας που βρήκαν τον κόφτη και το κομμένο βραχιολάκι.

δραπέτηςΖαν Κλοντ ΌσβαλντSiemens