Ελλάδα|25.09.2019 15:46

Δίκη ΧΑ - Λουκμάν: «Δεν είμαι ρατσιστής, το ίδιο θα έκανα και Έλληνας να ήταν»

Σοφία Σπίγγου

Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς απομένουν μόλις έξι κατηγορούμενοι να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ένταξης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά συνέπεια, πιθανολογείται πως την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβουν θέση στο εδώλιο για να απολογηθούν οι πρώην βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν με αλφαβητική σειρά.

Στη σημερινή συνεδρίαση (25/9) απολογήθηκε ο Διονύσης Λιακόπουλος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για τη δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν μπόρεσε να εξηγήσει τον λόγο που η απόφαση του ΜΟΕ για τη δολοφονία Λουκμάν, αναφέρεται σε «ρατσιστικό κίνητρο των δραστών».

Πρόεδρος: Η απόφαση λέει ότι είχατε ρατσιστικό μένος. Γιατί;

Κατηγορούμενος: Εγώ ούτε ρατσιστής είμαι, ούτε έχω σχέση με τη ΧΑ, ούτε ήξερα στην αρχή ότι ήταν αλλοδαπός. Και Έλληνας να ήταν το ίδιο θα έκανα.

Πρόεδρος: Δηλαδή αν κάποιος είναι μπροστά με ποδήλατο και έκανε ζικ ζακ ο ενδεικνυόμενος τρόπος ήταν αυτός, να βγάλετε μαχαίρι;

Κατηγορούμενος: Ήταν λάθος, το έχω πει πολλές φορές, δεν μπορώ να το γυρίσω πίσω. Έχω ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια επανειλημμένες φορές. Δεν είμαι ρατσιστής και δεν έχω σχέση με τη ΧΑ. Ήταν λάθος.

Αν και στο σπίτι του κατηγορουμένου είχε βρεθεί υλικό της Χρυσής Αυγής, εκείνος υποστήριξε πως του τα είχαν μοιράσει και τα κράτησε για γραφική ύλη. «Ήταν προεκλογική περίοδος. Ήρθαν σε καφετέρια και τα μοίρασαν κάποια άτομα. Έδωσαν σε όλους μας. Εγώ τα μάζεψα όλα για γραφική ύλη. Δεν είχα από άλλα κόμματα, δεν μου είχαν μοιράσει» είπε στους δικαστές.

Σαχζάτ Λουκμάνδίκηδίκη Χρυσής Αυγής