Ελλάδα|25.09.2019 18:30

Μαμάδες στο Δρόμο όπως οι Beatles: Χορός και θέατρο στις αθηναϊκές διαβάσεις

Newsroom

Αφησαν για λίγο τις υποχρεώσεις στο σπίτι, αγκάλιασαν τα παιδιά τους και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Η ομάδα πρωτοβουλία πολιτών «Μαμάδες στο Δρόμο» ολοκλήρωσαν με επιτυχία μία εβδομάδα κινητικότητας, κάνοντας πρωτοποριακές δράσεις στους αθηναϊκούς δρόμους. Έβαψαν με χρώματα τις διαβάσεις, χόρεψαν και περπάτησαν όπως κάποτε συνήθιζαν να κάνουν στο Λονδίνο και αλλού οι θρυλικοί Beatles. Επιπλέον ενημέρωσαν τους οδηγούς για τις υποχρεώσεις τους έναντι των πεζών.

Η χαρακτηριστική φωτογραφία των θρυλικών Beatles

Η πρώτη μεγάλη δράση έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πλατεία Συντάγματος στη συμβολή της οδού Σταδίου με την Μητροπόλεως. Μαμάδες αλλά και άλλοι πολίτες που στηρίζουν την πρωτοβουλία τους έκαναν χορευτικά και θεατρικά δρώμενα πάνω στην κεντρική διάβαση που βρίσκεται στο σημείο και καθημερινά την διανύουν εκατοντάδες πολίτες και τουρίστες.

Εβαψαν διαβάσεις

Την Κυριακή το πρωί ακολούθησαν δράσεις στον δήμο Αλίμου όπου με την χορηγία της εταιρείας «Περίαλος» έβαψαν τις διαβάσεις πεζών όχι μόνο με το διακριτικό άσπρο χρώμα αλλά και με άλλα έντονα χρώματα που θύμιζαν παιδικό δωμάτιο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε ποδηλατάδα στους δρόμους της Αθήνας αποκλειστικά για μαμάδες.

Η Ήλια Ιατρού κατοικεί στον Βύρωνα και μαζί με την Αντωνία από τον Υμηττό και την Άννα από το Κουκάκι οργάνωσαν την πρώτη αυθόρμητη κίνηση το 2010. Από τότε η παρέα τους και το κίνημα τους μεγαλώνει. Έλκει όλο και περισσότερα μέλη που μάλιστα δεν είναι μόνο μαμάδες, αλλά πολίτες κάθε ηλικίες, από εφήβους μέχρι ηλικιωμένους.

«Εξαγριωθήκαμε...»

«Η οργάνωση μας βασίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες αλλά χωρίς να έχουμε αποκτήσει νομική οντότητα συλλόγου ή κάποιας οργάνωσης. Είμαστε μαμάδες που θέλουμε καλύτερη πόλη για τα παιδιά μας. Να βάλουμε ένα λιθαράκι για την επόμενη γενιά και να περάσουμε από την Αθήνα της αντιπαροχής σε μία ανθρώπινη πόλη. Ηταν κάτι αυθόρμητο που ξεκίνησε από την αντίδραση μας σε όσα συμβαίνουν στην πόλη μας. Χάσαμε τα δικαιώματα μας και ως πεζοί. Αυτό μας εξαγρίωσε και μας έβγαλε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αντί να προσπεράσουμε είπαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως οι πεζοί πάνω στις διαβάσεις μπορούν ακόμα και να χορεύουν», είπε στο ethnos.gr η Ήλια Ιατρού και για τη δράση στη διάβαση της Μητροπόλεως είπε:

Σταμάτησε ο... 28ος!

«Πολλοί οδηγοί δεν είναι ακόμα ώριμοι. Πιστεύουν πως τους ανήκει ο δρόμος. Συμπεριφέρονται άσχημα στους πεζούς. Τους τρομάζουν, πολλές φορές τους εξυβρίζουν, δεν σταματούν ποτέ στις διαβάσεις. Σε μία περίπτωση χρειάστηκε να περάσουν 27 αυτοκίνητα για να σταματήσει ο 28ος. Οι τουρίστες που είναι συνηθισμένοι να περνούν βρίσκονται προ εκπλήξεων. Ο πεζός είναι ο άνθρωπος και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είναι ζήτημα πολιτισμού και κουλτούρας κάθε λαού».

«Χορός και θέατρο στη διάβαση»

Οσο για τα δρώμενα που έγιναν στο Σύνταγμα είπε: «Κάποια στιγμή και οι οδηγοί θα βρεθούν πεζοί αλλά θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης. Ετσι προκειμένου να τονίσουμε και να δώσουμε έμφαση στη δράση μας χορέψαμε πάνω στη διάβαση και κάναμε θεατρική παράσταση. Μέχρι και τσιφτετέλια χόρεψαν τα παιδιά. Μοιράσαμε φυλλάδια και ενημερώσαμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς οδηγούς. Κάποιοι οδηγοί το είδαν πολύ θετικά όλο αυτό. Κάποιοι άλλοι δυσανασχέτησαν. Εμείς θα επιμείνουμε».

«Το χάος που καταπίνει τις ζωές μας»

Στον Άλιμο «οι Μαμάδες στο Δρόμο» μαζί με τα παιδιά έβαψαν τρεις διαβάσεις και μάλιστα με ειδικό χρώμα που πήραν από χορηγία: «Ζητήσαμε από την εταιρεία “Περίαλος” να μας δώσει 20 κιλά μπογιά για να βάψουμε τις διαβάσεις στην άσφαλτο. Όχι μόνο ανταποκρίθηκαν θετικά αλλά μας χορήγησαν 180 κιλά μπογιά και μας έδωσαν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Μας βοήθησε πολύ και το Ινστιτούρο Οδικής Βοήθειας “Πάνος Μυλωνάς”. Τους ευχαριστούμε όλους. Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πολλές δράσεις ώστε να προσφέρουμε ότι μπορούμε μέσα σε αυτό το χάος που καταπίνει τις ζωές μας».

Η ποδηλατάδα των μαμάδων

Η εβδομάδα δράσεων έκλεισε με την ποδηλατάδα των μαμάδων: «Η ποδηλατάδα ήταν ανοικτή σε όλες τις μαμάδες. Πληροφορίες για τις δράσεις μας μπορούν να δουν στο mamastodromo.blogspot.com. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε κοντά μας τους πολίτες».

πεζοίΜαμάδες στο ΔρόμοδιαβάσειςThe Beatles