Ελλάδα|26.09.2019 08:03

Ικαρία: Αντιδράσεις για το «σφράγισμα» των δημοτικών υδροθεραπευτηρίων

Στέλιος Βογιατζάκης

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Ικαρία μετά το σφράγισμα των δημοτικών υδροθεραπευτηρίων του νησιού, σε μια περίοδο στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εκεί για ιαματικά λουτρά.

Είναι η δεύτερη φορά που κλείνουν τα ιαματικά λουτρά σε διάστημα δύο ετών επειδή δεν έχουν ακόμα την απαραίτητη πιστοποίηση και το σήμα του ΕΟΤ για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η νέα δημοτική αρχή του νησιού δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, ζητά, ωστόσο, να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς.

Σε επιστολή τους, ο Τουριστικός Σύλλογος Λουτρόπολης Θερμών Ικαρίας “Απόλλων” και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Κηρύκου επισημαίνουν ότι «το κλείσιμο των Υδροθεραπευτηρίων, στις 17/9/2019 από το Υπουργείο Τουρισμού, οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό και απαξίωση της ίδιας της παγκοσμίου φήμης για τις μοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες, Λουτρόπολης των Θέρμων Ικαρίας, που αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας όλου του νησιού, και μάλιστα στο αποκορύφωμα της λουτρικής περιόδου (η πληρότητα των καταλυμάτων είναι μεγαλύτερη από 90% την παρούσα περίοδο), με παντελή έλλειψη σεβασμού σε όλους τους ασθενείς που έρχονται στην Ικαρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με δικές τους δαπάνες, από το υστέρημά τους, για την υγεία τους και μόνο».

Μιλώντας στο ethnos.gr, η αντιπρόεδρος του τουριστικού συλλόγου, Μαρίνα Μουλά, επισημαίνει ότι «σε αυτά τα λουτρά συνεχίζονται 2.500 χρόνια ιαματικής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι τα λουτρά μας δεν έχουν βοηθηθεί από το κράτος, έχουν διαδοθεί από στόμα σε στόμα και πλέον έχουμε ανθρώπους από το εξωτερικό που έρχονται εδώ».

Η κυρία Μουλά τονίζει ότι το κλείσιμο των λουτρών ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Ικαρία. «Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αιχμής για τη λουτροθεραπεία. Και μετά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στα οποία είχαμε τεράστιο πρόβλημα, ο κόσμος έχει αρχίσει να έρχεται ξανά. Η ζημιά είναι μεγάλη».

Ευθύνες στη δημοτική αρχή

Τα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας έκλεισαν, αλλά δεν είναι τα μόνα που δεν έχουν το απαραίτητο σήμα από τον ΕΟΤ. Τριάντα φάκελοι ιαματικών πηγών είναι ακόμα ανοιχτοί, ενώ τα σήματα που έχουν δοθεί είναι μόνο 11. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Μάρκος Δανάς, λέει στο ethnos.gr ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη νόμιμη λειτουργία των ιαματικών λουτρών. «Ο νόμος είναι νόμος και οφείλουν όλοι να τον ακολουθούν. Δεν μπορούμε να παίρνουμε ρίσκα με την υγεία του κόσμου» τονίζει και αποδίδει ευθύνες για το κλείσιμο των ιαματικών λουτρών στην προηγούμενη δημοτική αρχή. «Αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην έκκληση για τη διόρθωση των απαραίτητων στοιχείων για να γίνει η αναγνώριση των πηγών. Επομένως, δεν ξεκινούσε η διαδικασία του σήματος» τονίζει.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμάρας, ζητά μια μικρή πίστωση χρόνου και λέει ότι οι διαδικασίες προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Θέλουμε την παράταση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα λήξει η λουτρική περίοδος. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία πιστοποίησης και εκτιμώ ότι θα την πάρουμε σύντομα. Μετά θα ξεκινήσουμε άμεσα τις ενέργειες για να βγει η άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ» λέει στο ethnos.gr

Ικαρίαυπουργείο Τουρισμού