Ελλάδα|23.11.2018 12:27

Θεσσαλονίκη: Τα καταφύγια αδέσποτων εκπέμπουν SOS-85 σκυλιά αφήνονται τη μέρα

Μαρία Ριτζαλέου

Ασφυκτικά γεµάτα είναι πλέον και τα νόµιµα καταφύγια και ο πρόεδρος του ∆ιαδηµοτικού Συνδέσµου Προστασίας & Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), Σταύρος Ζαµπέτογλου, σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά.

Επειτα µάλιστα από την έγγραφη καταγγελία που έλαβε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύµφωνα µε την οποία ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ πρέπει να επιληφθεί και να αποµακρύνει περίπου 55 σκυλιά που έχουν µεταφερθεί από φιλόζωους στις πρώην εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθµού της ΕΡΤ στην περιοχή της Περαίας, ο κ. Ζαµπέτογλου έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παρέµβασή του.

«Εδώ και χρόνια γίνεται ένα διαρκές έγκληµα εις βάρος των ζώων και κανείς δεν δίνει λύση. Ο σύνδεσµός µας έχει ιδιόκτητο οικόπεδο 33 στρεµµάτων στο Λάκκωµα, έχει ετοιµάσει όλες τις µελέτες για τη δηµιουργία υπερσύγχρονου καταφυγίου, χωρητικότητας χιλιάδων ζώων, µε παράλληλη λειτουργία κτηνιατρικών κλινικών, και αποµένει η χρηµατοδότηση των 2 εκατ. ευρώ για να µαζέψουµε και να περιθάλψουµε τα ζώα» σηµειώνει στο «Εθνος» ο κ. Ζαµπέτογλου.

2 εκατ. € είναι το ύψος της χρηµατοδότησης που απαιτείται για τη δηµιουργία υπερσύγχρονου καταφυγίου, χωρητικότητας χιλιάδων ζώων, µε παράλληλη λειτουργία κτηνιατρικών κλινικών

«Η Πολιτεία δεν έχει δείξει κατανόηση και τη δέουσα σηµασία στις ευθύνες που οφείλει να επωµιστεί» αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία προστίθεται ότι τα µέλη του συνδέσµου βρίσκουν κλειστές πόρτες όπου απευθύνονται και πρωτοφανή αδιαφορία από τις Αρχές.

Ασφυκτικά γεµάτοι είναι πλέον οι νόµιµοι χώροι φιλοξενίας, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν και να περιθάλψουν άλλα ζώα

Υστερα από αυτοψία που έγινε στο οικόπεδο της Περαίας από κτηνιάτρους της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει µεγάλος αριθµός αδέσποτων ζώων υπό την ευθύνη ιδιωτών εθελοντών φιλόζωων» και αφενός επειδή τα ζώα είναι αδέσποτα, αφετέρου επειδή ο χώρος δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας καταφυγίου, «επιβάλλεται η άµεση αποµάκρυνση όλων των ζώων από τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ».

«Μας ζητούν να πάρουµε τα ζώα, αλλά δεν µας λένε πού να τα πάµε. Μας απειλούν µε κυρώσεις, αλλά δεν µας δίνουν λύση. Ηδη τα νόµιµα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεµάτα. ∆εν υπάρχουν χώροι και συνεχώς προστίθενται νέα αδέσποτα» δηλώνει ο κ. Ζαµπέτογλου και προσθέτει ότι εκτός από τις ενηµερώσεις που δέχονται καθηµερινά για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, πολλές είναι πλέον και οι καταγγελίες για επιθέσεις σε ανθρώπους.

80-85 σκυλιά εγκαταλείπονται καθηµερινά στους δρόµους της Θεσσαλονίκης

Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ ιδρύθηκε το 2005 από τη σύµπραξη 11 πρώην δήµων της ανατολικής πλευράς της πόλης και σήµερα έχει ως µέλη τους δήµους Θέρµης, Θερµαϊκού και Καλαµαριάς, ενώ έχουν καταθέσει αίτηση για να ενταχθούν επίσης οι ∆ήµοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το έργο του Συνδέσµου

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση και οι εργαζόµενοι στον σύνδεσµο «τρέχουν» ώστε να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες µελέτες και άδειες για τη δηµιουργία του καταφυγίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο των 33 στρεµµάτων ανάµεσα στον Αγιο Αντώνιο και στο Κάτω Σχολάρι του ∆ήµου Θέρµης, αλλά αδυνατούν ακόµη να βρουν τα 2 εκατ. ευρώ προκειµένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης.

Σκοπός του ∆ιαδηµοτικού Συνδέσµου Προστασίας & Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης είναι οι στειρώσεις, οι εµβολιασµοί, οι αποπαρασιτισµοί, οι χειρουργικές επεµβάσεις, η ηλεκτρονική σήµανση και η διαχείριση αδέσποτων ζώων, ενώ δίνονται για υιοθεσία αδέσποτα ζώα σε οικογένειες, µεµονωµένα άτοµα ή σωµατεία, που όµως λειτουργούν νόµιµα

καταφύγιααδέσποτα