Ελλάδα|27.09.2019 17:07

Αν και λίγοι, στον δρόμο της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαθητές της Θεσσαλονίκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και να συμμετάσχουν στη μαθητική συγκέντρωση, προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Θεσσαλονίκης, διότι, όπως είπαν εκπρόσωποί τους στον ethnos.gr, σχεδιάζεται το κίνημα σιγά σιγά να μεγαλώσει και να πραγματοποιηθούν σειρά συγκεντρώσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι οποίες να στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει η διεθνής πολιτική και να σταματήσουν ή, τουλάχιστον, να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές καταστροφές.

Στην πλατεία Αριστοτέλους

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, επέλεξαν να συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής μαθητές της Θεσσαλονίκης. Ανήρτησαν πανό, που έγραφε «Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας», και πλακάτ και μοίρασαν φυλλάδια στον κόσμο, με τα οποία ενημέρωναν τους περαστικούς για τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρη η χώρα.

Τα φυλλάδια περιελάμβαναν και αιτήματα των μαθητών για τη λήψη μέτρων, ώστε να επιτευχθεί  η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αύξηση των χώρων πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων οι μαθητές ζητούν να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Προβληματιζόμαστε έντονα για τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Επιρρίπτουμε ευθύνες γι’ αυτές, σε όσους έχουν την ευθύνη, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η Καλλιόπη, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου.

«Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταστρέφουν το περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα στις ζωές όλων μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη κινητοποίηση από τον κόσμο για τη προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέα, επίσης μαθητής της Γ' Λυκείου.