Ελλάδα|29.09.2019 13:39

Αποκλειστικό Open TV: Γλίτωσαν από τους διακινητές και τα κύματα (vid)

Newsroom

Μία ημέρα μετά την τραγωδία με εφτά νεκρούς στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, όπου ανετράπη λέμβος γεμάτη πρόσφυγες, το Open TV και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Καλαφάτης, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τη συγκλονιστική ιστορία μίας οικογένειας που έπεσε θύμα απάνθρωπων διακινητών. Όπως περιγράφουν οι γονείς, οι δουλέμποροι άφησαν τα μωρά χωρίς σωσίβια και τους απείλησαν με μαχαίρι για να επιβιβαστούν σε τρύπια λέμβο, που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο. 

Ο Κούρδος πρόσφυγας Νάκο, ήταν για επτά ώρες στο έλεος του Θεού. Μέσα στη θάλασσα μαζί με τη γυναίκα και τα δυό του παιδιά. Μαζί τους και άλλα γυναικόπαιδα που ξεκίνησαν μέσα σε μια βάρκα για το ταξίδι της ελπίδας, που μετατράπηκε σε μαρτύριο.

«Η κόρη μου έκλαιγε νομίζοντας ότι θα πεθάνουμε. Είχε μπει νερό μέσα στη βάρκα. Μου έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και μου είπαν ότι "θα σε σφάξουμε» λέει αρχικά. «Η κόρη μου καθόταν και έπινε λίγο νερό γιατί διψούσε και μου λέει τότε: "Μπαμπά είναι όλο αλάτι". Όταν ήρθαμε εδώ η κόρη μου έβλεπε τη θάλασσα σαν φάντασμα» προσθέτει.

Ανοιχτά του της Λέσβου η λέμβος άρχισε να μπάζει  νερά και έμεινε από βενζίνη. Και περίμεναν τη σωτηρία από τους άνδρες του λιμενικού. «Μας πέταξαν στη βάρκα. Αυτή ήταν τρύπια. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Με το ζόρι σε βάζουν μέσα» προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος του Open TV συνάντησε τον Νάκο, τη γυναίκα του την Άλα και τα δύο τους παιδιά στο ήσυχο σπίτι όπου ζουν σήμερα στη Λέσβο. Μας περιέγραψαν την τρομακτική περιπέτεια που έζησαν, η οποία ξεκίνησε στην Τουρκία. Πριν ακόμα επιβιβαστούν στη λέμβο τους έκλεψαν τα σωσίβια των παιδιών. 

«Να έχεις δύο παιδιά και να περάσεις από βουνά είναι δύσκολο. Δεν έχει ασφάλεια στα σύνορα. Αν σε βρουν Τούρκοι στα βουνά σε σκοτώνουν χωρίς να σε ρωτήσουν ποιος είσαι κλπ» συμπληρώνει.

«Είχα μία τσάντα και μου την έκλεψαν. Μέσα είχε σωσίβια και γάλα για τα παιδιά. Πήγα να τους ρωτήσω που είναι η τσάντα και μου έβγαλαν μαχαίρι» αναφέρει ακόμα.

«Πάω σχολείο και θέλω να μάθω ελληνικά» λέει η κόρη του Κούρδου πρόσφυγα. Η οικογένεια προσπαθεί πλέον να πάρει το πολυπόθητο άσυλο για να ζήσει μόνιμα στη Λέσβο, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να ζει με την απειλή της απέλασης. 

Δείτε το βίντεο του Open TV

μεταναστευτικόΟινούσσεςπροσφυγικόΛέσβος