Ελλάδα|29.09.2019 10:21

Λούνα παρκ στον Αλμυρό: Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας (vid)

Newsroom

«Δεν έγινε κάποια παρανομία»: Aυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του μοιραίου λούνα παρκ, όπου έχασε τη ζωή της μια 14χρονη μαθήτρια στο παζάρι του Αλμυρού.

«Δεν είναι κρυφό ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος ξεπερνούσε κατά πολύ τους 15 ίππους… μάλλον είναι κι αδιάφορο. Είναι σαφές ότι είναι ένα μηχάνημα με μεγάλη ιπποδύναμη που μπορούσε να μεταφέρει περίπου 30 ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των 15 ίππων», τόνισε μιλώντας στο Star, ο δικηγόρος Χρήστος Νάστος.

Μάλιστα ανέφερε ότι: «Ενδεχομένως κάποιοι παρέσυραν την αξιότιμη και αξιοσέβαστη κυρία εισαγγελέα για να συντάξει και να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο με αυτό το περιεχόμενο, αφού ύστερα από έρευνα του γραφείου τέτοια προϋπόθεση από τον νόμο δεν ορίζεται. Δεν είναι υποχρέωση του επιχειρηματία να επιχειρεί την έκδοση αδείας μεγαλύτερα των 15 ίππων».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος ζήτησε να μη συνδέεται ο θάνατος της 13χρονης με τις προϋποθέσεις που ζητούνται για την έκδοση αδειών στα λούνα παρκ. «Με τον τρόπο αυτό λειτουργούν όλα τα λούνα παρκ» κατέληξε ο κ. Νάστος.

Τι δείχνει η πραγματογνωμοσύνη για το παιχνίδι «χαλί»

Νέα στοιχεία για την τραγωδία σε λούνα πάρκ στο παζάρι του Αλμυρού έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, με την πραγματογνωμοσύνη που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη να αποκαλύπτει ότι η ισχύς του παιχνιδιού «χαλί» ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτό που ήταν δηλωμένο στις Αρχές (123 ίππους αντί 15).

Όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr, με βάση αυτά τα ευρήματα η άδεια θα έπρεπε να είχε δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από το Δήμο Αλμυρού. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή της 30ης Αυγούστου 2019, η 14χρονη μαθήτρια Σ.Χ. εκτοξεύτηκε σε ύψος 11 μέτρων από το παιχνίδι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για να προλάβει τυχόν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον, έστειλε χθες επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτη όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και το καθεστώς αδειοδότησης των λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε εμποροπανηγύρεις σε διάφορες περιοχές τα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με την αντεσαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ είχε εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδειάς «Λούνα Παρκ» από τον Δήμο Αλμυρού, προσκομίζοντας βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού ότι η ισχύς των παιχνιδιών ήταν μικρότερη από 15 ίππους.

Ως μηχανολογική εγκατάσταση κάτω των 15 HP, δεν υποχρεούτο σε προσκόμιση άδειας του Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται της υποχρέωσης εφοδιασμού αδείας δια αποφάσεως του Υπουργείου, οι κάτοχοι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι και 15 HP, σε όλη την Ελληνική επικράτεια (πλην της περιοχής τέως Διοικήσεων Πρωτευούσης, όπου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 10 HP).

χαλίΑλμυρόςλούνα παρκ