Ελλάδα|01.10.2019 14:32

Μόρια: Πορεία προς τη Μυτιλήνη ξεκίνησαν οι πρόσφυγες

Newsroom

Στον απόηχο της κυριακάτικης τραγωδίας στη Μόρια με θύμα μια 49χρονη Αφγανή από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κοντέινερ όπου διέμενε, η κατάσταση στο ΚΥΤ παραμένει ηλεκτρισμένη. Περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους σταμάτησαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την δομή. Εκεί έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, όπως είχαν κάνει και νωρίτερα στην είσοδο του ΚΥΤ, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την μεταφορά τους στην Αθήνα και την απονομή δικαιοσύνης για τα γεγονότα της Κυριακής.

Ένας από τους μετανάστες κρατούσε συμβολικά στην αγκαλιά ένα τυλιγμένο σεντόνι, σε μια κίνηση που προσομοιάζει με αυτήν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών το απόγευμα της Κυριακής, όταν ομάδα μεταναστών περιέφερε ένα σεντόνι εντός του ΚΥΤ, φωνάζοντας πως μέσα σ΄ αυτό ήταν τυλιγμένο ένα νεκρό βρέφος. Και σήμερα, δύο μέρες μετά την τραγωδία, δεν λείπουν οι φωνές όσων ισχυρίζονται ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι από έναν.

Στο σημείο βρέθηκε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βόρειου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τον σχεδιασμό για την επικείμενη μεταφορά μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα το επόμενο διάστημα, ενώ τους μετέφερε την αποφασιστικότητα των Αρχών να διασφαλίσουν την ηρεμία και την ασφάλεια στη Μόρια. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι και οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στη δομή.

Για το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, με διοργανωτές πολιτικές συλλογικότητες και κόμματα. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως πρόβλημα καταστολής, στέλνοντας ΜΑΤ από την Αθήνα στη Μόρια, και εκκενώνοντας καταλήψεις στην Αθήνα που παρείχαν στέγη σε πρόσφυγες.

μετανάστεςπορείαΜυτιλήνηπρόσφυγεςΜόρια