Ελλάδα|24.10.2018 10:40

Το κατηγορητήριο με το οποίο προφυλακίστηκε ο Παπαντωνίου

Newsroom

Σύµφωνα µε την κατηγορία, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου χρησιµοποίησαν επτά βασικούς ελβετικούς λογαριασµούς και 35 υπολογαριασµούς προκειµένου να καταφέρουν να εξαφανίσουν τα ίχνη των παράνοµων πληρωµών αλλά και να νοµιµοποιήσουν µέσω του τραπεζικού συστήµατος τα ποσά που έλαβαν, ύψους 2,8 εκατοµµυρίων ελβετικών φράγκων.

Την ίδια ώρα, οι ανακριτές βρίσκονται στα ίχνη ακόµη ενός ύποπτου ποσού, ύψους 2,4 εκατοµµυρίων ελβετικών φράγκων, για το οποίο έχουν γίνει αιτήµατα δικαστικής συνδροµής στην Ελβετία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Ο πρώην υπουργός αρνείται την πράξη που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ελέγχεται από τις Αρχές 15 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει βρεθεί τίποτε µεµπτό στους λογαριασµούς, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ανοίξει εδώ και 30 χρόνια. Βασικός υπερασπιστικός του ισχυρισµός είναι πως ο ίδιος έθεσε υπόψη των Αρχών τους ελβετικούς του λογαριασµούς, χαρακτηρίζοντάς τους πεντακάθαρους. «Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ζούσα και εργαζόµουν στο εξωτερικό» υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για ένα πλήρες αδιέξοδο των διωκτών του, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο».

Αντίστροφη µέτρηση

Χαρακτηριστικά, φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές Εγκληµάτων Διαφθοράς: «Οσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις µετρητών µε τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγµατοποιούν ένα ταξίδι στο Διάστηµα για να µεταβούν σε ένα άλλο σύµπαν αποσιωπώντας πλήρως  το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδροµών αποδεικνύουν άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήµατος».

Η αντίστροφη µέτρηση για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα άρχισε στις 7 χθες το απόγευµα, όταν έκλεισε την απολογία της και η σύζυγος του πρώην υπουργού.
Ο ίδιος είχε βγει από το ανακριτικό γραφείο λίγο µετά τη µία το µεσηµέρι και αφού είχε συνολικά συµπληρώσει 16 ώρες απολογίας. Στη συνέχεια, ένας ένας οι κατηγορούµενοι πέρασαν από το γραφείο του εισαγγελέα, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις της, ενώ κατόπιν ακολούθησε η διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Σοφία Σπίγγου, Σοφία Φασουλάκη

διαφθοράΣταυρούλα ΚουράκουΓιάννος Παπαντωνίου