Ελλάδα|01.10.2019 17:00

Ποινική δίωξη σε 17 μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ

Σοφία Σπίγγου

Ντόμινο εξελίξεων έρχεται στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς μετά την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τροπολογία που θα οδηγήσει σε εκκαθάριση το Ταμείο, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα, που συνδέονται με πράξεις κακοδιαχείρισης σε βάρος 17 ατόμων, που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. τη χρονική περίοδο 2012-2014. 

Την δίωξη άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και αφορά στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αφορμή για την έναρξη των ερευνών ήταν η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη μήνυση γινόταν λόγος για πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα – κατά την κατηγορία- τα  χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ποινική δίωξη το επίμαχο ποσό ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κανείς από τους εμφανιζόμενους ως δικαιούχους δεν έλαβε κάνενα χρηματικό ποσό, ενώ τα 17 πρόσωπα εκλήθησαν και έδωσαν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Ελένη Τουλουπάκηυπουργείο Πολιτισμού