Ελλάδα|01.10.2019 21:17

Η περίπτωση Τσακοπιάκου

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται εκ ων πραγμάτων για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού η άσκηση ποινικής δίωξης από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των 17 ατόμων, που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ τη χρονική περίοδο 2012-2014. 

Και αυτό γιατί, όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος, μεταξύ των 17 ατόμων περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Τσακοπιάκος, ο οποίος με  σειρά υπουργικών αποφάσεων διαδοχικών κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχε θητεύσει από το 2002 έως το 2014 ως πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Αλλά ο κύριος Τσακοπιάκος βρισκόταν και μεταξύ των μελών της Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η δυναμική επανεμφάνιση του κυρίου Τσακοπιάκου είχε προκαλέσει τα πρώτα σχόλια τον Σεπτέμβριο, όταν ο ίδιος καθόταν σε περίοπτο θέση κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από τη νέα υπουργό Λίνα Μενδώνη. Αργότερα σχόλια έγιναν και για τον διορισμό του από την κα Μενδώνη στην τριμελή Ομαδα Εργασίας, αν και ήδη ήταν έκθετος αφού σε βάρος του  εκκρεμούσε καταρχάς Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του».

Αυτό ανέφερε το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, βάσει του οποίου ο κ. Τσακοπιάκος απουσίαζε από την εργασία του (είναι εργατοτεχνίτης στη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού) ενώ δεν είχε συνδικαλιστική άδεια, ούτε ήταν αποσπασμένος πλέον στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφού η απόσπασή του είχε αρθεί με την Υπουργική Απόφαση Μπαλτά το φθινόπωρο του 2016. Πληρωνόταν, ωστόσο, κανονικά. 

Παρά το υπό εκκρεμότητα Πειθαρχικό και τα ρεπορτάζ που είχαν επισημάνει την σύνδεση του συνδικαλιστή με τη διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας την εποχή της μη σύννομης δράσης του «μικρού ΚΕΕΛΠΝΟ», η κυρία Μενδώνη επέλεξε να τον τοποθετήσει στην τριμελή Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΥΠΠΟ, κάνοντας τον τέως υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή να συντάξει ανακοίνωση αναφέροντας ότι «με το πρόσχημα της εκκαθάρισης ενός εξυγιασμένου πλέον ταμείου, αυτό που επιχειρείται από την υπουργό Πολιτισμού είναι η συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων και η επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος.

Τότε που, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των πλείστων υποθέσεων κακοδιαχείρισης ήταν και η πληρωμή μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας "οικονομικής τακτοποίησης" και "υπεραπασχολήσεων" στα γραφεία υπουργού και γενικής γραμματέως». Αυτό το τελευταίο ήταν βέβαια και σαφής υπαινιγμός για εμπλοκή της κυρίας Μενδώνη στο θέμα τότε που ήταν Γ.Γ. του ΥΠΠΟ.

Τώρα πια βέβαια σε βάρος του κυρίου Τσακοπιάκου (και των υπολοίπων 16) δεν εκκρεμεί ένα Πειθαρχικό εντός του υπουργειου, αλλά η ποινική τους δίωξη για πέντε σοβαρότατα κακουργήματα. Αναμένουμε την τοποθέτηση της υπουργού επί του θέματος.

εισαγγελία ΔιαφθοράςΕλένη ΤουλουπάκηΤαμειο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟΑΓιάννης Τσακοπιάκος