Ελλάδα|03.10.2019 23:28

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει η λειτουργία της Σχολής Ξεναγών

Ντέπη Χιωτοπούλου

Την προκήρυξη για την εισαγωγή 40 σπουδαστών στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, που ξεκινά, και πάλι, τη λειτουργία της, υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

«Η Θεσσαλονίκη μετά από 10 χρόνια, αποκτά και πάλι μια αναβαθμισμένη Σχολή Ξεναγών, που θα αναδείξει ικανά και εξειδικευμένα επαγγελματικά στελέχη. Αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες» δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Απόλυτη ικανοποίηση

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν και οι διπλωματούχοι ξεναγοί, οι οποίοι όπως δηλώνουν στο ethnos.gr, μετά από μεγάλη αναμονή, με αφορμή τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Τουρισμού, ελπίζουν ότι θα τεθεί σε λειτουργία.

«Το περιμέναμε από μέρα σε μέρα’ είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική αγορά να βγαίνουν οι κατάλληλα καταρτισμένοι ξεναγοί, ειδικά σε σπάνιες ξένες γλώσσες» αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών Εφη Καλαμπουκίδου.

Σ’ ότι αφορά τις σπάνιες ξένες γλώσσες για το επάγγελμα του ξεναγού, η κα. Καλαμπουκίδου εννοεί τα κινεζικά, ιαπωνικά, τα αρμένικα, τούρκικα, τα πορτογαλικά, τις σκανδιναβικές γλώσσες, τα πολωνικά, τσέχικα, τα εβραϊκά κτλ.

Διετούς διάρκειας 

Η σχολή ξεναγών θα είναι διετούς διάρκειας και οι υποψήφιοι με ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει αποδεδειγμένα από Ελληνικό Λύκειο ή από ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα πρέπει να υποβληθούν από την Δευτέρα 14/ 10 /2019 έως και την Παρασκευή 18/ 10 /2019.

Σε νεοκλασικό κτίριο του 1925

Σχετικά με τη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, παραμένει ανενεργή από το 2010, όπου και αποφοίτησαν οι τελευταίοι διπλωματούχοι ξεναγοί.

Το 2013 καταργήθηκε ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), το 2017 η τότε υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ανεξαρτητοποίησε τις σχολές ξεναγών από τα ΙΕΚ Τουρισμού, ενώ το 2019, από το βήμα της ομιλίας της στην 34η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε πως εντός του 2019 θα άνοιγε τις πύλες της η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, η οποία θα ακολουθούσε τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας, που εγκαινιάστηκε το 2018.

Η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, η οποία δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από όλη την Ελλάδα, στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1925, επί της οδού Ιλιάδος 9-11, στην περιοχή Αγία Τριάδος, στη Θεσσαλονίκη.   

υπουργείο Τουρισμούσχολή ξεναγών