Ελλάδα|04.10.2019 16:14

Shelf cloud: Υπερκαταιγίδα «χτύπησε» την δυτική Αττική

Newsroom

Με ένα όχι και τόσο συνηθισμένο Μετεωρολογικό φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Αττικής χθες το απόγευμα όπου ένα πελώριο σύννεφο έμοιαζε να πλακώνει το νομό.

Πρόκειται για ένα είδος νεφικού σχηματισμού που απαντάται στο όνομα self cloud και συνοδεύει συνήθως μία υπερκαταιγίδα.

Ο σχηματισμός αυτού του νέφους οφείλεται στην έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια που αναπτύσσεται όταν ένα ψυχρό ρεύμα αέρα συναντήσει στο διάβα του ένα πολύ θερμό και υγρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να λαμβάνει χώρα μια βίαιη σύγκρουση που οδηγεί με τη σειρά της τον θερμό αέρα ως αραιότερο να κινηθεί ανοδικά προς τα πάνω ενώ ταυτόχρονα αυτός στροβιλίζεται.

Το παραπάνω φαινόμενο έλαβε χώρα χτες το απόγευμα στην περιοχή της Αττικής όταν ψυχρότερος αέρας προερχόμενος από τα δυτικά της χώρας μας κινήθηκε με τη βοήθεια μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής ανατολικότερα όπου και συνάντησε πολύ θερμές και υγρές αέριες μάζες στην θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

Τέτοιοι νεφικοί σχηματισμοί συνοδεύονται συνήθως και από χαλάζι, έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις (αστραπές – κεραυνοί) ενώ στη βάση τους είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ακόμη και υδροστρόβιλοι – ανεμοστρόβιλοι.

καιρόςυπερκαταιγίδαshelf cloudκακοκαιρία